DELA
Foto: Lisa Bergkvist

En vunnen rond, men inte knock out

Veronica Thörnroos tog en knapp seger i valet om ordförandeskapet för Centern de kommande två åren.

Men matchen om lantrådskandidaturen är fortfarande öppen.
Först ett konstaterande. Valet av Thörnroos betyder att ledarna för de fyra största åländska partierna nu är kvinnor. Även lantråd, vice lantråd, talman och de båda vice talmännen är kvinnor.

Det betyder också att Centern har bytt ledare tre gånger de senaste sex ordförandevalen.

Thörnroos förra period som ordförande för partiet tog slut 2010, då Harry Jansson på stämman fick ett starkt stöd och en enig valberednings förslag som stödde Thörnroos röstades ner.

– Första ronden gick till Harry, det kommer flera, sade hon då till Nya Åland.

Tisdagens Centerstämma var välbesökt, enligt en medlem har det inte varit så många medelmmar på en stämma sedan 1976. Det fanns även många nya ansikten på plats.

Men till skillnad från 2010 stod det inför det här valet tidigt klart att Jörgen Pettersson inte var den enda kandidaten. Camilla Andersson uttryckte tidigt sin intention att stöda Veronica Thörnroos och har arbetat för att söka stöd för sin kandidat. Även valberedningen var splittrad mellan Thörnroos och Pettersson.

Stämmans utfall kan tolkas så att den inre kretsen favoriserade Pettersson, gräsrötterna valde Thörnroos.

Nu gäller det för ledningen att ena partiet inför den kommande valrörelsen. Då behöver Centern så många röster som möjligt som inte verkar i en polariserande riktning. Den frågan som ändå starkast samlar Centern inför valet 2019 är att landskapsregeringens kommunstrukturreform inte ska genomföras i enlighet med regeringens förslag. Men partiet har många starka viljor och att foga samman de olika krafterna med ett svagt mandat blir en stor utmaning som kräver finess.

Thörnroos främsta utmanare inom partiet, Harry Jansson, tar troligtvis över rollen som gruppledare i lagtingsgruppen. Han kan därmed få en viktig position i sin roll som oppositionsledare och därifrån får Jansson ett stabilt fotfäste när det är dags att ta ny sats mot lantrådsposten.

För Centerstämman valde partiordförande i tisdags, inte sin lantrådskandidat. Till skillnad från de andra åländska partierna innebär inte partiordförandeskapet i Centern att man är given som lantrådskandidat. Det finns drygt ett år att jobba innan valrörelsen drar igång på allvar, då kan en ny chans att kämpa om makten inom partiet dyka upp igen.

Thörnroos tog hem en rond i tisdags, men det var ingen knock out. Ska hon behålla sin position fram till nästa regering gäller det att fortsätta vara på tårna.