DELA
Foto: Nina Smeds

En skammens dag i Finlands riksdag

Det var ingen bra dag för Finlands riksdag i tisdags.
Inte bara lyckades Sannfinländarna nästan stoppa stödet till åländsk vindkraft på en teknikalitet. Dessutom bordlades en lagframställning om rätt till sjukvård för utlänningar och papperslösa. Eftersom riksdagen nu går på valledighet förfaller lagen därmed.

Bordläggningen skedde på initiativ av socialdemokraten och tidigare inrikesministern Kari Rajamäki, och stöddes av Sannfinländarna.

Motivet , enligt Rajamäki, var att lagframställningen som tagits fram av partikamraten Susanna Huovinen, var extremt dåligt skriven.

Farhågor har uttryckts om att horder av människor ska komma över gränsen från Ryssland för gratis vård, och att till exempel de tusentals HIV-smittade i St Petersburgsregionen ska utnyttja den finländska sjukvården för bromsmediciner som inte går att få tag på i Ryssland.

I och med att lagförslaget förföll blir det fortsatt svårt till exempel för papperslösa kvinnor och barn att få grundläggande hälso- och sjukvård.

Även om kritiken från partikamrater inom socialdemokraterna är hård och man tagit avstånd från Rajamäkis agerande, är skadan skedd. En lag som ur humanitär synvinkel är viktig, nödvändig och bra, är borta från bordet tills nästa regering hinner till det.

Både Sannfinländarnas försök med vindkraften och Rajamäkis taktikerande hör till kategorin sorgliga saker som händer när val närmar sig.

Inte bara är den sittande riksdagen trött och oinspirerad, man har dessutom på flera punkter spräckt tidigare överenskommelser mellan regeringspartierna (till exempel samelagen), och tillåtit ledamöter att rösta fritt i frågor där partidisciplinen tidigare varit hård.

Man får väl nästan säga att det är tur att riksdagen snart avslutar sitt arbete, så mycket Vilda Västern är det nu på Arkadia-backen.

Än mer cyniskt är att en del av spelet kanske faktiskt är valtaktik, att man tillåter oppositionen inom partierna för att ändå samla de marginalröster som partiets huvudlinje inte attraherar.

Låt oss hoppas att den oheliga alliansen Rajamäki-Sannfinländarna inte förebådar ett kommande regeringssamarbete mellan Centern, Socialdemokraterna och Sannfinländarna. Går det så åker Svenska folkpartiet ut i kylan, och Åland förpassas till ett veritabelt Sibirien i fyra år.

Sannfinländarnas fäktande åt alla håll, och den allt hårdare tonen mot flyktingar, svenskspråkiga, ålänningar, kvinnor och annat pack, är visserligen också det en del av valupptakten.

I ett möjligt regeringssamarbete skulle partistrategen Soini säkert strama upp partiet och dra hårt i tyglarna, men det skulle ändå föra Finlands regering i en klart främlingsfientlig, klart svenskfientlig och klart värdekonservativ riktning.

Tisdagens beslut i Finlands riksdag kan betyda att en papperslös, gravid kvinna med havandeskapsförgiftning inte får den vård hon behöver, på finländsk mark. Hon kan dö, och hennes barn kan dö, för att Kari Rajamäki ville sända en signal om att Finland inte släpper någon jävel över bron.

Så cyniskt är det.