DELA

En skam för en modern demokrati

Betänk detta: En människa, en läkare, sätter en spruta i kroppen på en annan människa.
Han observeras i detta av flera åskådare som försäkrar sig om att allt går rätt till.
Vid en bestämd tidpunkt inleds en procedur som genom denna spruta leder in ett dödligt gift i människan. Under tystnad betraktar en grupp människor när giftet tar effekt. Om en kort stund konstaterar läkaren att mannen är död.

Detta hände natten till torsdagen i världens enda supermakt USA, i en av världens starkaste demokratier, med ett starkt och ytterligt komplicerat rättssystem.
Genom hela detta rättssystem har Troy Davis, 43 år, under 20 år i fängelse uttömt alla möjligheter till överklagande. Den fjärde av hans avrättningar, den sista, sköts upp med fyra timmar, tills Högsta domstolen och president Obama lät meddela att man inte tänker ingripa för att stoppa avrättningen.

Skuldfrågan, huruvida Troy Davis verkligen sköt polismannen Mark MacPhail, är oklar. Vittnen har tagit tillbaka sina vittnesmål, det saknas teknisk bevisning och Troy Davis bedyrade med sina sista ord i livet att han var oskyldig.
Egentligen är det ju irrelevant. Människor begår fruktansvärda brott där skuldfrågan är solklar. Frågan är, ska staten, någon stat, agera bödel. Ska man organisera och vetenskapligt under observation genomföra en annan människas död och kalla det rättvisa?

Blir effekten av denna avrättning, 20 år efter det påstådda dådet, avskräckande?
Statistiken talar emot det. Den brottsförebyggande effekten av dödsstraffet är högst marginell, men själva proceduren med att driva ett dödsstraff genom alla instanser är både plågsam och mycket mycket kostsam.
I meddelandet från president Obamas kansli konstateras att presidenten generellt är tveksam till den avskräckande effekten av dödsstraffet.
Då återstår egentligen bara det gammaltestamentliga argumentet. Öga för öga. Tand för tand. Liv för liv.

Det anstår inte ett modernt och demokratiskt samhälle att av institutionaliserat hämndbegär ta livet av folk.
Det anstår inte det medicinska samfundet att medverka vid avrättningar.
Det anstår inte Förenta Staterna att jämsides med diktaturer och skräckvälden höra till den krympande skara av nationer som fortfarande tillämpar dödsstraffet.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax