DELA

En ekologisk revolution har satts i rullning

Ekologiska strumpor på samma hylla, till samma pris som vanliga. Trodde någon på det för fem år sedan? I dag är det vardag.
Revolutionen är här!
Jo, faktiskt. Och för en gångs skull förs revolutionen framåt av bredast möjliga folkmassa. Vi ser äntligen en förändring från gräsrötterna uppåt, en förändring våra politiker och beslutsfattare bara har att anpassa sig till, och som dessutom pressar näringslivet framför sig.
Vadan denna eufori, undrar den skeptiska läsaren, morgontrött vid sin kopp kaffe?
Här kommer förklaringen.

Sannolikheten att det kaffe som skvalpar i koppen är ekologiskt eller rättvisemärkt är hyfsat stor. I dag har varje butik värd namnet både och. Apelsinjuice till frukosten? Absolut, det finns flera märken ekologisk juice i butikerna.
Ekologiskt bröd är en bristvara, men bakar du själv finns alla möjligheter, till och med att använda lokalt producerat ekologiskt vetemjöl. Svenskt ekologiskt smör finns att tillgå, Pirkka har ekologisk ost och ekologisk medwurst. Ekomjölk finns både från Arla och Valio.
Det är alltså fullt möjligt, till och med till en rimlig kostnad, att äta en helt ekologisk frukost en helt vanlig onsdag morgon i Mariehamn.

När du tvättar dig finns det ett brett urval tvålar och skönhetsprodukter som tagits fram utan djurförsök och på ett sätt som skonar miljön. Något dyrare är de än det vanliga sortimentet, men lita på att detta förändras inom några få år.
När du klär på dig då? Hade någon frågat efter ekologiska kläder för fem år sedan hade tankarna gått till något hemvävt, antroposofiskt och dyrt. I dag hänger ekokollektionerna på rad i de stora kedjorna, barnkläder på H&M, strumpor på Lindex, lyxiga designerplagg av Camilla Norrback i återvunna material. Det finns ett utbud, och det är vi, folket, konsumenterna, som sett till att det finns.

På jobbet har pappersåtervinningen blivit vardag, det rättvisemärkta kaffet blivit bara kaffe och Mise-kärlen en del av diskdagen. Till lunch kan du köpa Café Bönans ekologiska sallad eller satsa på ekologisk müsli och yoghurt, färdigmat eller kanske en hemlagad soppa med ingredienser ur Solklarts ekokasse.
Ni förstår vart jag vill komma. Ekologisk mat, ekologiska kläder, leksaker, heminredning, prylar har blivit vardag. Inte längre ett dyrt undantag utan en växande del av utbudet i våra butiker. Det är precis just nu som det skiftar, nu när pionjärerna tycker att de skrikit för döva öron i alltför många år. Nu har miljötänkandet genom konsumenternas önskemål och krav blivit kommersiellt gångbart, och därmed är snöbollen i rullning.

Visst kan man säga något cyniskt om att vi ändå bara är konsumenter, och att det är företagen som kommit på nya sätt att tjäna pengar. Utmärkt i så fall. Det är ju det som är hela meningen. Det ska gå att tjäna pengar på ekologiska produkter, för då hålls vår ekonomi igång samtidigt som vi minskar på förstörelsetakten för livet på jorden.
I detta finanskrisens och den globala uppvärmningens tidevarv finns ett säkert kort för den som vill investera för framtiden: Satsa på innovativa, kommersiellt intressanta ekologiska produkter. Inom tio år kommer ingen att förstå varför det var så omöjligt så länge att producera varor som inte bidrar till miljöförstöringen.
Och vill ni veta vad som är nästa steg, vad vi som ligger i mittfåran kommer att köpa om tio år, kolla då på vad pionjärerna gör i dag. Fråga Sophy Elevall, Anna-Linnea Rundberg, Agenda 21, Soile Vartiainen. Särskilt ni som har kapital att investera.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax