DELA

Dum svekdebatt om EU-parlamentsvalet

Släpp svekdebatten i EU-parlamentsvalet. Sälj Britt Lundbergs kompetens, inte hennes åländskhet.
Talman Britt Lundberg (C) har sparkat igång sin kandidatur till EU-parlamentet med buller och bång, som sig bör.
Det har bildats grupper och raggats pengar, och budskapet hamras ut med övertygande tydlighet, precis som sig bör.

Där är det inga problem. Britt Lundberg vill in i EU-parlamentet och satsar med hela kroppen. Hon tror att hon har en chans, även om den i sanningens namn är mycket liten.
Även om det inte lyckas kommer hon att göra ett tillräckligt bra val för att bädda för framtida uppdrag och för att ge Åland ett förhandlingskapital i förhållandet till Svenska folkpartiet.

Det
som faktiskt känns lite olustigt och snudd på märkligt är den aggressivitet och de argument med vilka de som inte stöder Britt Lundbergs kandidatur bemöts, nämligen Ålands framtid, Obunden samling (hur det riktigt är med de fyra partibytarna vet man inte) och Ålands socialdemokrater.
Att inte stöda Britt Lundberg framställs som att man sviker Åland och möjligheten för Åland att få en parlamentsplats, som om det är fult och illojalt.

Hallå! Detta är ett demokratiskt val till ett allt mer federalt Europa, ett val där Britt Lundberg står för åsikter som kanske inte alla delar. Parlamentsplatsen handlar inte om att bli ambassadör för Åland i Bryssel, utan om att vara med och fatta beslut som rör hela Europa, och där man som parlamentariker både placerar sig på höger-vänster-skalan, tar ställning i stora framtids- och sakfrågor och där man får förhålla sig till i vilken riktning Europa ska röra sig.

Tänk om man som väljare inte alls omfattar Britt Lundbergs Europa-politik? Tänk om man verkligen vill att EU ska utvecklas till en starkare federation med större beslutandemakt på nationalstaternas bekostnad. Tänk om man vill att Åland ska gå ut ur EU. Tänk om man tycker att ett val till EU-parlamentet inte ska vara som ett val till Ålands lagting, där det ofta är viktigare vilken by eller kommun man kommer ifrån än vad man vill för Åland som helhet?

Detta är ingen kritik av Britt Lundberg. Hon är en bra, kunnig och engagerad kandidat, och kommer att göra ett gott jobb, vad det än blir. Hon är tydlig med den politik hon för, och har tydligt deklarerat vad hon vill.
Frågan är, varför räcker inte det? Varför fastnar de partier som engagerat sig för Lundberg i en svekdebatt som inte handlar om parlamentsplatsen, utan om att alla borde inordna sig under samma flagga, oberoende av åsikter.

Kampanja för Britt Lundberg, för all del. Sälj henne med kompetensen, med erfarenheten, med nätverket, med den oupphörliga svadan.
Det sämsta argumentet av alla är att man bör rösta på Britt Lundberg för att hon är ålänning. Dels fungerar det bara på Åland, och de åländska rösterna räcker inte ända till Bryssel. Dels är det knutpatriotiska faktiskt ingen merit alls i de stora sammanhangen.

Den dag det finns en kandidat som alla vill och kan sluta upp bakom så är det ok, även om inte heller det är en garanti för att alla väljare gör som politikerna vill. Till den dagen är det fullt legitimt att i ett fritt och demokratiskt val välja, stödja eller arbeta för vilken kandidat man vill.
Det är det som är valfrihet.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax