DELA
Foto: Jonas EdsvikFLERA KANALER Fler än någonsin tar del av Nya Ålands nyheter totalt sett i alla kanaler.

Du ska få dina nyheter när du vill, där du vill

Välkommen till en förändringens vecka.

Veckan då Åland får en sjudagarstidning.

På lördag och söndag lanserar Nya Åland en helt ny helgtidning. Den kommer i digitalt format, och markerar en ny tid för tidningshuset i Dalbo. En tid av förändring, framburen av er, läsarnas, vilja och nya vanor. En spännande tid.

Runt hela västvärlden genomgår tidningshus en förvandling som både gör ont och skapar möjligheter bortom allt vi tidigare upplevt. I en allt stridare ström tappar tidningarna läsare av papperstidningarna, men ännu fler läser samma tidningar digitalt, som e-tidning eller på nätet i datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Vi går från en stadig modell där vi har producerat en papperstidning per dygn, och haft inkomster från två trygga ben – upplaga och annonser.

Nu går vi in i en tid när läsarna vill kunna läsa (och titta på!) sina nyheter var de än befinner sig och när helst de vill. Det gör att vi måste producera nyheterna i fler kanaler. Vi måste jobba mot papperstidningen, förstås, den är fortfarande stark, mot nätet med alla dess varianter av möjligheter till läsning. Men vi måste också jobba allt mer med rörlig bild, tv, i kanalen och på hemsidan.

Vi måste jobba med det snabba och det fördjupande. Med direktrapportering från till exempel en presskonferens och med granskande journalistik som tar tid.

I detta finns så många möjligheter, så mycket spännande att göra. I början av februari lanserade vi vår nya hemsida baserad på en helt ny grund. Nu, i början av den här veckan, lanserar vi den första uppdateringen av den. Allt blev inte perfekt (när blir det någonsin det på första försöket?), och det åtgärdar vi nu.

Vårt mål är att skapa en hemsida som är både läsvänlig och innehållsmässigt håller dig uppdaterad på allt det viktiga som händer på Åland. Och du behöver inte heller fortsättningsvis betala för det innehållet.

Och till helgen kommer som sagt den stora nyheten, våra helgtidningar.

Det är en helt ny produkt, designad för att passa bra att läsa i surfplattan eller mobilen. Så på lördag och söndag kan du ligga kvar i sängen och läsa en ny tidning med det senaste och en hel del skön läsning. Allt eftersom under de kommande veckorna kommer vi dessutom att fylla på våra e-tidningar med nya funktioner och nytt innehåll.

Den digitala övergången i mediebranschen innebär många utmaningar för oss som jobbar i branschen, men den betyder också ännu fler möjligheter. I dag läser förvisso färre vår papperstidning, men fler än någonsin tar del av Nya Ålands nyheter totalt sett i alla kanaler.

Besökssiffrorna på hemsidan nyan.ax växer stadigt, e-tidningen lockar allt fler med sin enkelhet och, inte minst, att man kan läsa den redan klockan 23 ”kvällen före”. Likaså är våra webb-tv-klipp mycket populära.

Nya Åland tänker fortsätta leda utvecklingen av det nya mediesamhället på Åland. Den här veckan är förvisso en förändringens vecka, men det är en förändring i läsarnas sätt.

Du ska få dina nyheter när du vill, där du vill.

För att fira den här förändringen vill jag bjuda in alla Nyans läsare till vårt tidningshus på lördag mellan 11 och 14. Vi bjuder på korv och kladdkaka, visar vår nya helgtidning och hur man enklast läser den. Dessutom har vi en massa andra roliga aktiviteter på gång.

Varmt välkomna!

 

Jonas Bladh