DELA
Foto: Thanuj Mathew / Unsplash
Solrosen, Ukrainas nationalblomma, har blivit en symbol för det ukrainska motståndet. Den delas nu även flitigt på sociala medier runtom i världen som en stödaktion för Ukraina.

Den ukrainska solrosen ger patriotismen ny betydelse

Solrosen som står stadigt i krigets förstörelse. Ukrainarnas kamp för att försvara sitt land har väckt beundran och hyllningar. Patriotismen har fått en renässans i Europa och ukrainarna har gett ordet nya associationer.

Bortflyttade ukrainare reser hem för att strida för sitt land, grannskap samlas för att tillverka molotov-cocktails och tillverka kamouflagenät. Ukrainare ute i byarna ställer sig på rad för att hindra de ryska pansarvagnarnas framfart. ”Jag behöver ammunition, inte skjuts”, konstaterade president Volodymyr Zelenskyj under de första dagarna av kriget efter att ha fått erbjudande från USA om hjälp med att ta sig ut ur Ukraina. Zelenskyj, en tidigare okänd president som nu blivit en internationellt respekterad statsman.

Ukrainas nationalblomma, solrosen, har blivit en symbol för landets motstånd mot Rysslands hänsynslösa invasion. Solrosen och folket den representerar har i samma veva återupplivat den ädlare meningen av patriotism i ett Europa som länge värjat sig från problematiska nationalistiska rörelser.

”Ukrainarna har visat oss hur den rätta sorten av patriotism kan vara nobelt, en källa av mening och orsak till att riskera sitt liv. De har visat oss att kärleken till en plats, sitt land och dess folk (…) kan existera tillsammans med kärleken för universella ideal såsom demokrati, liberalism och frihet”.

Det skriver David Brooks i New York Times.

Patriotismen har länge förväxlats med de strömningar av nationalism som använts flitigt av populister som politiskt vapen för att försvara både rasism och främlingsfientlighet.

Nationalismens historia i västvärlden är dock brokig och inte så negativt laddad som den upplevs idag. Den har banat väg för länders kulturella och politiska frigörelse och utan den skulle till exempel Finland inte ha sett dagens ljus. Men utvecklingen har sakta men säkert gått från en liberal och demokratisk form av nationalism där fokus var på frihet och gemenskap till en som kännetecknas av maktpolitik, fientlighet och arrogant aggressivitet.

På grund av de rasistiska och populistiska inslagen i nationalismen är det många som drar öronen åt sig även när patriotism kommer på tal. Patriotism som begrepp är även starkt förknippat med USA och det historiskt republikanska värdeordet korrumperades till viss del av den tidigare presidenten Donald Trump som gärna presenterade sina politiska aspirationer som just patriotiska.

Men ukrainarnas motstånd kan förhoppningsvis ge oss nya associationer till ordet. Ukrainarnas patriotism härstammar från en kärlek för landet, dess folk och dess värderingar.

”Jag är redo att dö för mitt land, för vad jag älskar. Putin förstår inte att vi inte vill ha hans auktoritet – hans värld. Alla vi här vet vad vi vill ha – rätten att leva vårt liv, rätten att välja våra ledare. Det är vår rätt, inte Moskvas”.

Det säger 22-årige ukrainaren Oleksiy till BBC.

Och det är just kärleken som är skillnaden mellan den nationalism som driver maktlystna härskare med stormaktsdrömmar och den patriotism som vi nu ser prov på i form av ukrainskt hjältemod.

”Där patriotismen baseras på kärlek till det egna landet bygger nationalismen på hat mot andra. Patrioten är Dr Jekyll, nationalisten mr Hyde”, skriver Björn Wiman i DN.

I dessa dagar är patriotismen en solros. Solrosen, soniashnyk på ukrainska, har historiskt i Ukraina använts som en fredssymbol. Nu är det även en gyllene påminnelse till oss alla om att kärlek, gemenskap och rätten till frihet i form av en hälsosam patriotism skiner starkt, även i krigets förstörelse.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp