DELA

Därför skall rika få billig sjukvård

Varför skall de som har gott om pengar snylta på subventionerad sjukvård? De kan gå privat och betala sin vård själva.
Det ansåg nyligen Sampos styrelseordförande. Men han får inte medhåll. Varför?
Det var Björn Wahlroos, en av de stora i finländskt näringsliv, som i dagarna gick ut med förslaget att de som har gott om pengar skall betala sin sjukvård själva. Visst var det osjälviskt av honom att tycka så. Eller inte?
Omsorgsminister Paula Risikko (Saml), som också finns på den politiska högersidan, sågade förslaget direkt. Kanske överraskande för en del. Istället ville hon ha ökad progressivitet i beskattningen, så att de rika betalar mer i skatt, något som inte brukar höras från det hållet.

Vad handlar det om? Många med mycket pengar går ju ändå privat och betalar på så sätt rätt mycket av sin sjukvård själva, så varför inte ta steget fullt ut.
För att det skulle rasera hela systemet.
I dag betalar folk skatt efter förmåga, eller åtminstone enligt de lagar samhället har skapat. En del av pengarna går till hälso- och sjukvård, som är tillgänglig för alla. Vården är subventionerad, men inte gratis.

Om den subventionerade vården skulle vara tillgänglig för bara en del, vad skulle då hända?
Skulle verkligen de som inte får ta del av den känna för att betala skatt som går till den offentliga vården? Eller skulle de säga att de vägrar, eftersom de står för sin vård själva?
Björn Wahlroos skulle förhoppningsvis fortsätta betala skatt fullt ut, i annat fall var utspelet aningen falskt. Men redan nu hörs någon då och då tycka att han eller hon borde slippa bidra till den offentliga sjukvården eftersom familjen inte belastar den.
Vi skulle med tiden få en uppdelning i privat vård för dem som har råd och offentlig, subventionerad vård för resten. Och den offentliga vården skulle så småningom tappa i kvalitet. Det är så det brukar gå när samhället delas upp i klasser.

Med dagens system är det fritt att välja. Den offentliga vården är öppen för alla. Den som vill betala mer och gå privat är fri att göra det. Men valet är den enskilda människans.
Det är det enda sättet att skapa legitimitet för en bra offentlig vård. Och det är därför vi också i ekonomiskt svaga tider kan ställa krav på att vården skall vara av hög kvalitet. Det gynnar oss alla, något som också Björn Wahlroos inser om han ger sig tid att tänka efter.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax