DELA

Dags att fira av 2013

Hur sammanfattar man 2013? Kanske som ett ovanligt händelserikt år – trots att det bara är halvtid i politiken. Eller kanske som ett år då ganska lite hände. Eller både och.
Hur som helst, året har bjudit på både smällkarameller och stora smällar. Här är årets … 
 … partiledare: Harry Jansson, som stod pall för utmanaren Veronica Thörnroos utmaning om ordförandeskapet i Centern. Nu återstår för Jansson att ena ett parti delat i minst två delar.
 … kommission: Den som ska förnya självstyrelsen. Glädjande för Åland är att den leds av ex.presidenten och Ålandsvännen Tarja Halonen, och vid hennes sida sitter åländsk politisk nestor, Gunnar Jansson.
 … bråk 1: Fajten om jordbruksstödet. Stenhårda och illa valda ord från både bönder och näringsminister. Det som började med ett nästankrig slutade med …  ingenting. Vi ska vänta och se.
 … giftermål: Moderaternas och Obundnas partigrupper lovade varandra evig trohet i lagtinget. Kvar står de svikna medlemmarna i Obunden Samling utan pengar och utan representation i lagtinget.
 … det börjar med bråk och slutar med barnbidrag: De var som katt och råtta, moderater och sossar i Mariehamn. Men efter att Petri Carlsson och Sara Kemetter blängt på varandra i en halvtimme i Nina Fellmans tv-studio blev de plötsligt ett tandempar och sydde ihop en budget på ett kick.
 … tummetott: Samhällsservicestrukturreformen. De flesta hade väntat sig ett besked om kommunfrågan. I stället blev det lite socialvård och lite vägplogning av strukturrevolutionen. Nya tag efter nästa val?
 … allting går att sälja med mördande reklam: Ålands radio behövde stålar för att kunna åka med IFK Mariehamn i österled. Då skickade man ut reportern för att kränga reklam i den reklamfria public service-kanalen.
 … restskatt: Beskedet från riket att klumpsumman minskades med fem miljoner i augusti. Jomentackdå, sa finansministern och fick räkna om.
 … pappersfajt: Visit Åland. Det började med ett beslut som togs eller inte togs. Det slutade i styrelsekaos och ny ledning, en vd som hoppade av innan han börjat och ett skadeskjutet förtroende för turismbranschens viktigaste organ.
 … coola kille: Han satte ett nytt fartyg i sjön, har slagits med krisekonomi, fått staga upp en fallen bilhylla och slutligen dra ett annat fartyg av grund. Hur Viking Lines vd Mikael Backman summerar året? ”Det har varit lugnt”.
 … åldersnoja: Bråket om åldersgränsen i Ålandsbankens styrelse blev till och med en rättssak innan ruljansen fortsatte som tidigare.
 … bollen är rund: I Sverige bråkas det om huruvida man kan jämföra manliga och kvinnliga fotbollsspelare. Här på Åland konstaterar vi att öriket är unikt med dammästare och herrfyror i varsin liga. Åland United och IFK Mariehamn är utmärkta ambassadörer för Åland.
 … bråk 2: Skärgårdstrafiken. Varje år nya fajter.
 … han kom, han sågs, han åt: Prins Daniel landade, skjutsades runt, klättrade, käkade och flög hem.
…dryck: vatten, men kanske inte längre så rent efter larmrapporter om att vattenskyddsplanerna inte följs.
…mest högljudda tysta debatt: Bokföringssvindeln och Pafs och landskapsregeringens skuld eller icke skuld i densamma. Mycket har sagts, men väldigt lite har klarlagts från offentligt håll.
 … syns du så finns du: Britt Lundberg är lika hemma på Facebook som i sitt vardagsrum. Blir spännande att räkna inläggen nu när det ska kampanjas för EU-valet.
 … bråk 3: Smakbyns hotell. Klar kandidat också till nästa års lista – för inte är det väl färdigbråkat på långa vägar i Sund ännu?
 … gonatt: Facebooksidan mot att Åland ska ta sitt ansvar för de mindre lyckligt lottade i världen. Argumenten mot flyktingmottagande låg på dagisnivå.
 … värmeljus i mörkret: Manifestationen för medmänsklighet på torget. Flera hundra trotsade kylan för att visa upp den varma sidan av Åland.
…bråk 4: Det om ålandspannkakan. Polisen fick gripa in i bråket kring hur en äkta ålandspannkaka ska smaka.
…mest slitna politiska uttryck: Ordning i ekonomin.
…julklapp: I Sverige ansåg handelns organisation att det var råsaftcentrifugen. App, app, app, sa resten av världen och valde surfplattan.
…åländska eko i omvärlden: fortkörningsböter.
…önskning inför nästa år: fartfylld politisk debatt, medmänsklighet och värme.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax