DELA
Foto: Stefan Öhberg

Centern fortsätter dala i Åland Gallup

Liberalerna blir för andra månaden i rad Ålands största parti i Åland Gallup.
Det betyder att Centern har förlorat den ledning de haft sedan gallupen började i maj.

För Centern, som tidigare har haft ett stort försprång i gallupen, minskar stödet kontinuerligt. Efter förra månadens gallup ställde sig Nya Ålands ledarsida frågan om C-tappet och Lib-ökningen handlade om ett trendbrott eller tillfällighet. Nu tyder det på att det faktiskt är en trend.

Oppositionspartierna borde gynnas i gallupen av att vara just i opposition. Att dessutom ha en motpol i en landskapsregering som har påbörjat flera stora och kritiserade reformer borde generera ett större försprång i den här typen av opinionsmätningar. Nu är försprånget borta vilket borde vara en tydlig varningssignal inför höstens lagtingsval.

Och inte blir det roligare läsning för Centern när det kommer till frågan om vilken partiledare som de 825 gallupdeltagarna har störst förtroende för.

Fyra gånger tidigare har Nya Åland ställt frågan vilken partiledare deltagarna hade störst förtroende för. Samtliga gånger var Veronica Thörnroos den näst mest populära ledaren efter lantrådet Katrin Sjögren (Lib). Sjögren toppar fortfarande, men Thörnroos har halkat ner till fjärde plats.

Om man enbart ser till hur de har placerat sig i förhållande till varandra är centerledaren den som har tappat. Nu har både Camilla Gunell (S) och Bert Häggblom (Ob) gått om. I övrigt har ingen av partiledarna bytt plats vad gäller popularitet i gallupen, även som siffrorna varierar något.

Om man ska tro gallupen har Ålands näst största parti (på vippen till största) alltså Ålands fjärde mest förtroendeingivande partiledare.

En majoritet av de som uppger att de tänker rösta på Centern stöder förstås Thörnroos. Närmare bestämt 65 procent av de som uppger att de skulle rösta på Centern om det var val i dag skulle rösta C.

Men Centern är också det parti där flest partisympatisörer uppger att de är osäkra. En genomgång av samtliga partisympatisörers förtroende för sin egen partiledare visar att 65 procent är lägst, högst har Bert Häggblom med nästan 87 procents stöd bland de egna. Dessutom är det bara hälften av de som i gallupen uppgav att de röstade på Centern senast som är säkra på att de tänker göra det igen.

Om man utgår från sammanställningen av alla gallupdeltagare sedan maj, där de nästan 2 000 unika deltagarna från början har deltagit i gallupen så leder Centern fortfarande, om än knappt. Men den långsiktiga trenden pekar mot att Centern stadigt tappar sin ledning samtidigt som Liberalerna etablerar sig som förhandsfavorit till lantrådsposten när rösterna ska räknas i höst.

Veronica Thörnroos var en av förra valet stora segrare med 494 personliga röster, totalt fyra i hela lagtingsvalet. Att gallupsiffrorna tycks svänga neråt behöver förstås inte innebära en akut kris.

Det är länge kvar till valet, och den senaste gallupen visar förstås ingenting mer än hur de som är med i gallupen resonerar. Att dessutom en stor andel fortfarande inte har bestämt sig visar att det fortsättningsvis finns många röster kvar att kämpa om.

Men den långsiktiga trenden borde oroa oppositionsledaren.