DELA
Foto: Jonas Edsvik

Blev priset för högt för Centern?

Ville Centern inte kompromissa eller trodde de andra inte på ett fungerande samarbete?

Det är frågor man kan ställa sig efter gårdagens besked att den nya regeringsbasen är Liberaler, Socialdemokrater och Moderater.

Liberalernas ordförande Katrin Sjögren sade tidigare i veckan att hon vill ha basen klar före helgen. Så blev det, vilket tyder på att parterna var någorlunda på det klara med vad de ville.

Politiska reportern Annica Lindström skrev i onsdagens tidning att en regering med Liberaler, Center och Moderater blir stark men bångstyrig medan en med Liberaler, Socialdemokrater och Moderater blir svagare, men reformvillig. Det blev den reformvilliga varianten, även om majoriteten är knapp.

Men som hon också konstaterade så är detta en överlevnadsfråga för Centerns ordförande Harry Jansson. Han hörde inte till röstmagneterna och nu står Centern dessutom för första gången utanför landskapsregeringen. Hur påverkar det hans ställning inom partiet? Ses det som en svaghet – alla vill ju i princip sitta i regeringen. Eller ses det som en styrka – partiet vägrar kompromissa i frågor som man ser som viktiga, man vägrar betala för regeringsmedverkan.

De tre som nu bildar regering har en samsyn i flera frågor, inte minst kommunreformen. Man vill få ner antalet kommuner, inte med tvång men med lock och pock, för att få starkare och bättre fungerande kommunala system. Frågan är hur långt man kommer på de fyra år man nu har på sig.

Man kan lugnt räkna med både aktiv och stark opposition från Centern.

Att bilda regering är ingen enkel sak, men Katrin Sjögren har i alla fall haft en rätt så bekväm sits. Av de tre partier som har funnits med i diskussionerna utöver hennes eget har hon kunnat välja rätt fritt, eftersom alla kombinationer har gett majoritet. Att det nu blev just (S) och (M) betyder med andra ord att det är där hon ser de bästa möjligheterna till samarbete i de frågor som hon vill driva.

Centerns chanser att komma till lantrådsposten hade legat i att att antingen (S) eller (M) hade sagt nej till samarbete med Liberalerna.

Vilka som sitter i den nya landskapsregeringen kan man än så länge bara spekulera om. Att partiledarna ingår, Camilla Gunell (S) och Johan Ehn (M) utöver Katrin Sjögren kan man ta för givet. Utöver det blir det uppenbarligen två liberaler och en var från (S) och (M).

Villiga kandidater till ministerposterna lär det inte vara brist på. Inte heller på villiga suppleanter som träder till i lagtinget.