DELA
Foto: Johan Orre

Behandla sommarjobbare rättvist

Det första sommarjobbet skapar den syn på jobb och arbetsplatser man har i framtiden.

Företag borde tänka över hur man behandlar sina sommarjobbare.
Varje sommar tar flera unga ålänningar sitt första steg ut i arbetslivet. Ett företag som lyckats med sin arbetspolitik bland unga är hamburgerkedja McDonalds. Fem år i rad har de funnits med på listan över Finlands bästa arbetsplatser. Senast i år är de på plats nummer fyra av fem.

En speciellt utmärkande detalj med företaget är att medelåldern för de som arbetar där är 22 år. Det är väldigt ungt.

Det jobbar ungefär 2 600 personer på McDonalds i Finland. Enligt McDonalds Finland är över 90 procent av deras nya arbetstagare mycket nöjda med den första tiden på arbetet. För många unga är företaget den första kontakten de har med arbetslivet. Den första arbetsplatsen bygger grunden till den syn man har på arbetspolitik i framtiden.

Hur man blir bemött och hur man behandlas på sin första arbetsplats påverkar synen på arbete i framtiden och andra arbetsplatser. Vilken typ av ledarskap man stöter på är avgörande för hur den första tiden i arbetslivet blir.

Därför är det verkligen viktigt att det blir rätt och att sommarjobbare behandlas bra från första början. Upplevelserna som sommarjobbare har är både positiva och negativa. Det negativa händelserna kan bottna i okunskap från arbetsgivarens sida men ibland görs det också med flit.

– Tyvärr händer det att arbetsgivare lurar unga sommarjobbare säger Sari-Anne Salminen rådgivare på Sommarjobbarinfo i Finland.

Och tyvärr är det inte helt ovanligt att sommarjobbare nervärderas på arbetsplatsen. Så ska det inte vara. De vanligaste frågorna som kommer in till Salminen in handlar om löner. Till exempel om man har blivit erbjuden rätt lön och vad man ska göra om lönen är fel. Hit får även åländska sommarjobbare vända sig och de får betjäning på svenska.

Som ung arbetstagare vet man inte alltid sina rättigheter. Många vågar kanske inte kräva saker av sin arbetsgivare som ung och ny. Det är inte lätt att stå upp för sig själv om man dessutom blir dåligt behandlad. Därför är det viktig att det finns en oberoende part att vända sig till för att få hjälp. En dålig upplevelse i ung ålder på en arbetsplats kan förstöra mycket man kan börja tvivla på sig själv och vågar inte söka nya utmaningar i framtiden.

I Finland finns en kampanj som heter Ansvarsfullt sommarjobb. Det går ut på att utmana arbetsgivare till att erbjuda bättre och fler sommarjobb åt ungdomar mellan 14–29 år. För att delta i kampanjen måste arbetsgivaren binda sig till sex principer för ett bra sommarjobb. Principerna handlar om allt från att lönen ska vara rätt till att sommarjobbare ska behandlas på samma sätt som andra arbetstagare på företaget.

Nu i sommar- och semestertider är det hög tid för företag att fundera och tänka över hur man behandlar sina sommarjobbare. Alla företag borde ha som princip och mål att sommarjobbare ska behandlas ansvarsfullt och rättvist. Och det ska inte bara gälla sommartid, under hela året har företag som har nya unga anställda ett ansvar gentemot dem. Det är aldrig för sent att se över sina processer och principer.

Fler företag borde göra som hamburgerkedjan och sträva efter att ge ungdomar en bra start i arbetslivet. Ungdomarna är framtidens arbetskraft som ska föra samhället vidare. Det är viktigt att det blir rätt från början.