DELA
Foto: Wikimedia Commons

Bara frid och fröjd med fredsövning?

Fredsaktivister från Sverige och Ryssland arrangerar en fredsövning på Åland.
I september samlas sammanlagt ett 30-tal svenskar och ryssar på Åland för att delta i en gemensam fredsövning på Gregersö i Jomala. Huvudsponsorn för fredsövningen är Svenska freds Stockholmsförening som bidrar med 50 000 svenska kronor.

Enligt evenemangets hemsida är övningen den första i sitt slag. ”Likt de krigsövningar som utvecklats under sekler med nästintill obegränsade anslag kommer den här första fredsövningen att blanda verklighet med fiktion”, skriver arrangörerna.

Demilitariseringen är en viktig del av den åländska identiteten. Så passar det att Åland står värd för ett rollspel där målsättningen är att skapa fred?

Verkligen inte, tycker Finlands tidigare Moskvaambassadör Hannu Himanen i HBL (26.6). Himanen riktar skarp kritik mot att övningen och kallar arrangörerna mycket naiva. De främsta problemen är, enligt Himanen, att det är en rysk operation och den kommer att användas i propagandasyfte. Några oberoende ryska fredsaktivister finns inte heller längre menar han (ÅT 28.6). Att det inte skulle finnas fredaktivister i ett land med över 140 miljoner människor är osannolikt. Men Himanen har rätt i att det blivit betydligt svårare för dem eftersom aktivister som har kopplingar till utländska organisationer nu övervakas hårdare. Frågan som återstår är därför vilka kopplingar just de här övningsdeltagarna har och vilken roll det egentligen spelar. Det enda man kan konstatera är att vi inte vet det i dag och att det skapar en viss oro.

En närmare titt på deltagarna gör också gällande att det inte handlar om några dunungar. Bland dem finns svenska riksdagsledamöter, författare journalister och debattörer.

Initiativtagaren till lägret är svensken Pelle Sunvisson. Han är tidigare ordförande för Svenska freds Stockholmsavdelning och har medverkat i ett flertal uppmärksammade aktivistaktioner. Enligt hans twitterprofil är han fredsaktivist med inslag av civil olydnad. Han var bland annat med och arrangerade en stor mediekupp i Sverige 2014. En stor del av de svenska medierna grundlurades och publicerade en genomfalsk nyhet om att fredsaktivister gjort olaga intrång på Inspektionen för strategiska produkter. Kuppen mycket var avancerat utförd, Sunvisson utgav sig bland annat för att vara generaldirektör för den utsatta myndigheten i en radiointervju som sändes ut i Sveriges Radios nyheter Ekot.

Övningens tidpunkt är ingen slump. Utöver fredsövningen arrangeras två stora övningar kring Östersjön i september. Den svenska försvarsmakten genomför den stora militärövningen Aurora 17 och den ryska försvarsmakten tränar som stridskrafter med övningen Zapad 17.

I nuläget ska Åland endast agera skådeplats för lägret, någon annan koppling finns inte till landskapet. För tydlighetens skull är det värt att nämna att Ålands fredsinstitut inte har något med övningen att göra. Så varför valde arrangörerna Åland?

I lägerprogrammet deklarerar arrangörerna att platsen är vald med tanke på att Åland demilitariserades i ett avtal mellan Sverige och Ryssland för över 150 år sedan. De tillägger att avtalet har respekterats och bekräftats i nya traktat. Att också Storbritannien och Frankrike undertecknade traktatet nämns inte. Inte heller att Finland och Ryssland krigat.

Övningens initiativtagare Pelle Sunvisson besvarade kritiken med att det lätt blir fel när man skriver saker i all hast, men att de tar till sig av kritiken..

Det kan mycket väl stämma, kunskapen om Finland och självstyrelsens historia är inte speciellt känd bland den svenska allmänheten. Men hade arrangörerna tagit kritiken på allvar hade de varit måna om att rätta till slarvet. Men när Nyan kontrollerar evenemangets hemsida 18.8 står samma formulering kvar trots att det gått mer än en månad sedan arrangörerna blev uppmärksammade på missen.

I en tid när säkerhetsläget kring Östersjön blivit spändare är röster som talar för fred viktiga. Men fredsrörelsen är ingen homogen enhet. Det finns olika fraktioner med olika kopplingar. De här kopplingarna behöver man, precis som med andra intresseorganisationer, vara uppmärksam på.

Så vad ska vi förvänta oss?

I bästa fall blir det ett läger som förlänger den åländska turistsäsongen en vecka till. I värsta fall utnyttjas lägret för att sprida rysk propaganda.

Eller kanske allt är en ny mediekupp?

Oavsett hur det går lönar det sig att följa med händelserna, utan att för den skull blåsa upp dem för mycket.

Vill du läsa mer om mediekupp? Googla ”Hela historien om mediebluffen”.