DELA
Foto: Stefan Öhberg

Är du redo för vintern?

Vintern kryper närmare – har du förberett dig? Här kommer några råd.
När termometern börjar röra sig kring nollan är det hög tid att fundera över om vi är redo för vinterlivet. Har du bilen, hemmet och dig själv i ordning? Har man en dragning åt det dramatiska kan man säga att ditt liv hänger på det.

Om vi börjar med hemmet. Kalla vintrar har en tendens att innebära bränder. Anledningen är inte sällan att vi eldar för hårt i kaminerna, vilket leder till att skorstensröret bli för varmt och det tar eld i huset. Så, när kylan kommer och du vill ha både värme och mysfaktor på rejäl nivå – elda ändå med försiktighet.

Om vintern blir mild finns risk att höststormarna fortsätter, då är det bra att gardera sig mot elavbrott. Ficklampor på strategiska ställen med fräscha batterier är ett enkelt sätt att slippa bryta en tå i mörkret.

När vi sedan lämnar huset finns en grundregel: bara idioter rör sig på vägarna utan reflexer. Det borde vid det här laget ha hamrats in i alla, men du behöver inte köra speciellt långt innan den första vandraren utan tillstymmelse till reflex (men väl gärna i mörka kläder) dyker upp strax framför bilen. Snälla, ta på reflexer! Det hjälper alla trafikanter att överleva. Kombinera gärna med en ficklampa som slänger ljuskäglan lite lagom för att uppmärksamma andra på att du rör dig i mörkret.

När vi är inne på bilen så är det ett område alldeles för få bryr sig om. Knappast någonstans förekommer så många lagbrott som på vägarna. Trasiga lampor, felriktade strålkastare, dimljus när det inte är dimma, ingen blinkersignal när man ska svänga… Listan kan göras lång.

På vintern minskar alla marginaler i trafiken. Lägg en liten stund på att kontrollera att din bil är i skick. Lamporna fram kollar du enkelt mot en vägg, båda ska lysa och de ska vara i jämnhöjd med varandra. Det kan också vara bra att ha bogserlina och spade i skuffen om olyckan är framme, liksom varselväst.

Vintern är underbar, speciellt om den blir vit. Men den bjuder också på utmaningar. Håll huvudet kallt och var förberedd!