DELA
Foto: VÄRLDSLEDARE Inom ett par år kan fyra av världens viktigaste länder styras av den här kvartetten: Putin, Trump, Le Pen och Erdogan. Bevare oss väl.

Är de de här vi vill ska styra världen?

Putin, Trump, Le Pen, Erdogan. Alla framkallar de olika typer av oro. Och inom ett par år kan de styra världen.
I de regionala valen i Frankrike gick det inte som Marine Le Pen önskade. Inte i någon av regionerna vann hennes Nationella fronten (NF) makten. Men innan vi jublar allt för högt måste också konstateras att det främsta skälet till att det högerextrema partiet inte vann var att vänstern och högern gemensamt såg till att det blev så genom att främst socialistiska kandidater drog sig ur valet.

Stödet för NF var oroväckande stort ändå, och tycks ha växt. Och 2017 år är det presidentval i Frankrike.

Marine Le Pen har förvisso, som så många högerextrema partier i Europa också gjort, städat upp partiets image. Men i sakpolitiken är tongångarna desamma. Flyktingar är farliga och ska stoppas. Muslimer ska misstänkliggöras. Vi ska ställas mot dem.

De ser inte längre ut som nynazister eller skinnskallar, men kontentan av politiken har inte förändrats.

Med historiskt stora siffror i de regionala valen har också Le Pen fått mer självförtroende och kommer på allvar att utmana om presidentmakten. Efter förlusten i helgen manade hon på sina anhängare och lovade nya framgångar.

– Ingenting kommer att kunna stoppa oss, leve Frankrike, leve Republiken!, sa Le Pen enligt Sveriges Radio.

I USA har Donald Trump allt mer riktat in sin kampanj mot olika folkgrupper. Han gick tidigt ut och sa att mexikaner är våldtäktsmän och knarksmugglare, därför vill han bygga en mur mot Mexiko. De senaste veckorna har det varit muslimerna som varit i fokus. Trump vill förbjuda alla muslimer att resa in i landet, och vill att de som redan finns där ska ange andra muslimer.

Det vore lätt att avfärda Trump som en galning, men han leder i republikanernas opinionsmätningar inför presidentkandidatsvalet och har partiet i en rävsax. Om man tar avstånd från honom hotar Trump med att kandidera som obunden, och då kommer han att sänka republikanernas kandidat. Å andra sidan tar han partiet rejält åt höger om han blir republikansk presidentkandidat – och det med liten chans att utmana Hillary Clinton.

Det är inte troligt att Trump blir president i USA, men å andra sidan var det ingen som trodde att han skulle leda republikanernas race med bara halvannan månad kvar till det första primärvalet heller.

Den tidigare svenska utrikesministern Carl Bildt twittrade här för leden att om Trump flyttar in i Vita huset är det dags för oss andra att bege oss till skyddsrummen. Måtte inte det bli nödvändigt.

Dessa två skulle, i sina respektive stora och betydelsefulla länder, rubba världsordningen. Lägg därtill Vladimir Putins provokationspolitik i Moskva som regelbundet leder till konfrontationer inom världssamfundet.

Lägg därtill också Recep Tayyip Erdoğans allt mindre demokratiska styre i Turkiet, nyckellandet i mellanöstern, som har USA och Nato i ett starkt grepp med tanke på kriget i Syrien och IS härjningar.

Fyra potentiella världsledare som alla har sina egna agendor, alla visar liten eller ingen respekt för mänskliga rättigheter och som alla hellre väljer isolation och konfrontation än gemenskap och samtal.

Världen står redan inför sina största utmaningar sedan Hitler styrde Tyskland. Det kommer inte att bli bättre om de styrande i fyra av världens viktigaste länder heter Le Pen, Trump, Putin och Erdogan.