DELA

Alkolås på alla bilar självklart i framtiden

Inför alkolås på alla åländska bilar. Det finns helt enkelt ingen orsak att låta bli.
Vem säger nej till en existerande teknisk lösning som för en rimlig penning räddar 1.000-tals liv varje år? Allt som behövs är att lagstiftaren ställer kravet och saken är biff.
Nyligen registrerades den värsta rattfyllan någonsin på Åland, tror man åtminstone. En förare visade sig ha över fyra promille alkohol i blodet. Mängden grova rattfyllerier ökar.
En plågsamt stor andel trafikolyckor med personskador som följd är alkoholrelaterade.
För att visa vägen har landskapsregeringen gått in för att införa alkolås på landskapets bilar, och det är ju bra, men det är att ta ett steg för lite.

Det finns ingen orsak, ingen alls, att inte lagstifta om att alla nya bilar som registreras på Åland ska ha alkolås. Man kan mycket väl kräva att också äldre bilar förses med detsamma. Varför görs det inte?

Hur man än vänder på det är det svårt att tänka sig argumenten emot. Inte kan väl någon säga att ålänningar nog kan köra lite på fyllan eftersom de är vana med vägen hem. Inte kan man hävda att det handlar om personlig frihet att få köra rattfull.
Man kan inte ens hävda att man blir en bättre chaufför om man får testa hur det känns att köra berusad.

Låt oss vara riktigt tydliga här: Alla som sätter sig vid ratten när de druckit alkohol vet att det är fel. Man gör det fullt medveten om att man kan åka fast, att det är farligt, att man kan utsätta andra människor för fara. Ändå händer det hela tiden. Frivilligt försvinner inte problemet.
Det finns många människor vars alkoholmissbruk gör att de regelmässigt kör berusade eller bakfulla. Den gruppen människor låter sig inte stoppas av annat än ett tvärstopp, en tvingande omöjlighet att få igång bilen.

Om ett generellt införande av alkolås är ett för stort steg, varför inte lagstifta om obligatoriskt alkolås för att dömda rattfyllerister? Vi vet ju att det finns en mängd återfallsförbrytare i gruppen. Det kanske rentav vore en lättnad för de obotliga alkoholisterna att veta att någon annan stoppar dem från att i sitt elände ta livet av någon i trafiken.

Detta kan låta som hårda ord om en företeelse som är så olycksaligt vanlig och som till och med kan viftas bort med ett skratt när någon åkt fast.
Lika väl kunde man säga att varje rattfylleridom borde prövas som brott mot liv, och att de grova rattfyllerierna kunde klassas som mordförsök.
I åratal har man från myndigheter och fostrare talat om attitydförändring och undervisning. Bättre har det inte blivit, snarare tvärtom.
Det är en omöjlighet för polisen att övervaka alla fordon som rör sig på vägarna, och blåskontrollerna blir bara en hotfull gest där några åker fast på ren tur.
Låt oss alltså på allvar göra något åt saken.

Inga fler fyllon i trafiken. Inga fler ”jag drack bara lite vin till maten”. Inga fler bortisar, självbedrägerier om hur mycket man druckit. Inga fler ”jag skiter i det här, bara jag kommer hem”.

In med alkolåset, och skam över dem som säger nej eller vägrar. Det är att säga: ”Jag har rätt att utsätta andra för fara.” Nu blåser vi.