DELA

Åländsk kris är paradis för andra

När man öppnar tidningarna, ser på tv-nyheterna och lyssnar på radio kan man få den ytterligt deprimerande uppfattningen att Åland och världen är på väg ner i diket.
Ta tisdagens Nya Åland som exempel. På de tre första nyhetssidorna kunde man läsa om kajerna i Västra hamnen som smulas i bitar, om landskapets ekonomi i kris, om budgetminus i staden, en Rosellaresenär dömd för stöld, spelartillsyn, Paf som inte får donera pengar till välgörenhet, fejkannonser på hundvalpar, fängelsestraff för misshandel, samt konkurs. I tidningen Åland kan man läsa om nya passageraravgifter, negativa effekter på servicen, skolbuss i diket, konkurs, misshandelsdom, mindre pengar till vård, skola och kommuner och annat eländes elände.

Delvis är ju detta journalistikens fel. Vi som ska granska och avslöja vill gärna göra det, och katastrofer av olika magnitud ger alltid mer poäng i journalisthimlen än nån gullig historia om kärlek, hundvalpar och blommor.
Delvis är det läsarnas fel, som inte känner sig informerade om de inte får läsa om allt som är på tok, även om det kanske för dem personligen är viktigare att solen lyser, att barnbarnet fått tänder, att skolmaten inte är äcklig och att arbetsdagen är rimlig.

Låt oss ändå påminna oss om hur det egentligen ser ut på Åland, och hur djup krisen egentligen är i ekonomin och hur usla och inkompetenta vi egentligen inte är.
1. Landskapet har inga skulder. Fatta vidden av det. Det finns en djup klyfta mellan intäkter och utgifter, men det är fullt möjligt, till och med troligt att regionen Åland kan uppnå det man vill, nämligen en ungefärlig balans mellan utgifter och intäkter.
2. Även om vi inte gör det så är det ingen katastrof. Vi hör fortfarande till en av de rikaste regionerna i världen. Vi kommer inte att genom ett trollslag bli utblottade.
3. Vårt välfärdssystem är starkt. Det kanske är på väg att försvagas och försämras, men vi har en trygghet som är få förunnad, och som vi fortfarande har råd att kämpa för.

4. När vi på Åland, var vi än bor på våra holmar, kommer hem från våra jobb, våra utbildningar, skolor och dagis, då har vi ren natur på gångavstånd. Alla. Vi har inte smog och sopor omkring oss, inga stinkande avlopp eller hälsovådliga hus.
5. Vi har skolor och sjukhus.
6. Arbetslösheten på Åland ligger under 4 %. Det är väldigt lite.
7. Utbildningsnivån i landskapet är hög. Alla barn går ut grundskolan, nästan alla får en gymnasialstadieutbildning. Många fortsätter även efter det.

Vårt samhälle håller ihop.
Under året som gått har ett stort köpcentrum öppnat. Lagtinget har antagit nya lagar. På sjukhuset har livräddande operationer genomförts. Barn har lärt sig läsa. Frön har satts i jorden och givit skörd.
Vi är, på riktigt, mycket lyckligt lottade.
Låt oss inte tappa fokus. Vi kunde leva under en tältduk i en öken, tvätta oss i sand och varje natt drömma om våra anhörigas blodiga meningslösa död.
Är vi inte skyldiga att se det, och kanske till och med dra någon slutsats. Som att vi kunde ha råd att hjälpa någon annan än oss själva.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax