DELA

Ålands radio och TV behöver tydligare styrning

Besluten som tas inom Ålands radio och tv (ÅRTV) blir allt märkligare. Nu läggs tusentals av licensbetalarnas euro på att sända några hockeymatcher.
Att public service-tv nu väljer att för dyra pengar öppna en extra kanal för att sända ut hockey-VM väcker frågor långt utöver den om vilka som vinner finalen i Helsingfors om tre veckor. Hur licensbetalarnas pengar kan användas så vidlyftigt är den första. Varför man väljer att konkurrera med privata aktörer är den andra. Fler finns.

Tidigare har det varit förknippat med stora kostnader att öppna den tionde kanal som nu slås på för drygt två veckors hockeymästerskap. När Åland24, där Nya Åland är en av delägarna, diskuterade att köpa den kanalen låg prislappen runt 10.000 euro. Nu ska det plötsligt ha blivit billigare men det är ändå en substantiell kostnad för ÅRTV. Hockey-VM är en stor tv-händelse som många vill se trots att mästerskapet tappat den glans det hade innan NHL kunde ses i varje tv-apparat
Frågan måste ställas: är det public services uppgift att ordna idrottsmästerskap till alla? Speciellt när dessa mästerskap numera säljs till högstbjudande tv-bolag på en öppen marknad.

I Sverige tappade SVT rättigheterna till hockey-VM redan i början av 90-talet. Då var det TV3 som köpte mästerskapet. Från i år sänds det i TV4. Det knorrades rejält i stugorna när det var ett faktum att man måste ha kabel- eller parabol-tv för att se hockeyn men inte öppnades marknätet för TV3 för det.
Daniel Dahlén, vd för Ålands näringsliv, för fram fullt förståeliga frågor kring ÅRTV:s beslut. Varför går till exempel det offentligt ägda bolaget in och konkurrerar med Ålcom och de andra distributörerna på en fungerande marknad? Och kommer ÅRTV att tillåta andra aktörer med för tittarna attraktiva evenemang att sända dessa i den nyöppnade kanalen?

Det är uppenbart att behovet av tydliga styrdokument för åländsk public service är akut. Just nu verkar det skjutas från höften lite hur som helst. Och ammunitionen är licensbetalarnas pengar.

Jonas Bladh
Tfn 528 441
jonas.bladh@nyan.ax