DELA
Foto: Jonas EdsvikHÖJDPUNKT Valdagen är demokratins finaste dag, men för att väljarna ska kunna göra sitt val utifrån omsorgsfull analys krävs det att kandidaterna, politikerna, vågar berätta vad de faktiskt vill göra.

47 dagar

47 dagar återstår innan vi vet vad väljarna vill. 47 dagar att föra ut politik, att göra skillnad mellan partier och kandidater.

Lets go!
Förra valrörelsen var en lam historia. Få konkreta förslag om hur samhällsbygget Åland ska utvecklas lades fram, debatten var milt sagt ljummen.

De tidigare tecknen i den här valrörelsen har däremot varit positiva. Lite fränare ton, lite mer tydlighet, en del nya kandidater som visar framfötterna. Det lovar gott.

Men nu gäller det att inte bara enskilda kandidater gör sitt bästa för att stå ut i mediebruset, också partierna måste våga vara spetsiga.

Just nu slipas det som bäst på valprogrammen. Om ett par veckor väntas partierna släppa på grannlåten och låta väljarna veta vad de vill i sakfrågorna. Eller rättare sagt, så är det tänkt. Allt för ofta blir det svepande formuleringar som säger att partiet vill att allt ska bli bättre om bara de får makten.

En from, men kanske lite naiv, förhoppning är att detta ändras i år. Tänk ett valprogram som går igenom punkt för punkt exakt vad varje parti vill göra och hur de vill göra det. Tydlig och klar genomgång av partiets ståndpunkt i de frågor partiet tycker är viktigast för vår gemensamma framtid.

Det skulle ge väljarna något att bita i, att ha fina underlag att jämföra partierna mot varandra och därefter göra avvägningen vart rösten ska gå.

Allt för ofta är rädslan att förlora större än lusten att vinna. Och då brukar också beskeden bli flummigt inlindade och intetsägande floskler om att allt ska bli bättre.

Därför kan man nästan ta på lättnaden när den moderate näringsministern Fredrik Karlström, som ju inte kandiderar på nytt i valet, säger i Ålands Radio att han inte tror att Åland och dess politiker har tillräcklig mognad att överta beskattningsrätten från riket. Han är orolig och tror ”inte att vi har den politiska mogenheten att kunna stå emot om vissa grupperingar kanske inte vill betala en viss skatt”.

Det är naturligtvis en aningen bitter pik mot Centern mot bakgrund av LBU-debatten under mandatperioden, men också ett ovanligt ärligt svar från en politiker. Men tror ni att en minister eller lagtingsledamot som kandiderar på nytt hade vågat uttrycka sig så? Knappast.

Att inte våga vara tydlig av rädsla att stöta bort röster, inte ens om chansen att vinna andra är stor, är en stor brist i politiken. För det försvårar för väljarna att göra sina val baserat på vad politikerna faktiskt vill göra med samhället.

Att lägga sin röst på en kandidat i ett val är höjdpunkten i ett demokratiskt system. Det är själva roten till det samhällssystem vi valt att leva i för att det är det bästa systemet. En person, en röst.

Men hur mår systemet om väljaren vid urnan inte vet vad kandidaterna faktiskt vill? Om valet snarare blir för att kandidaten är snygg i håret, är energisk eller tillhör rätt släkt?

47 dagar återstår till den åländska demokratins högtidsdag. Nu är det upp till partier och kandidater att göra allt för att saluföra sina visioner för ett bättre Åland, för ett ljusare framtid.

47 dagar för att göra valet så enkelt som möjligt för väljarna, men samtidigt så svårt som möjligt genom att göra valet svårare med massor med saklig och tydlig information.

47 dagar att stolt proklamera: det här vill jag!

47 dagar. Nu kör vi.