DELA
Foto: Jonas Edsvik

Viva la Vivakören

Ålands äldsta damkör firar 30 år på lördag med konsert i Alandica. Körglädje, gemenskap och sorg finns i körens historia.
Damkören startade 1987 på initiativ av Agneta Mannberg-Jansson och körens första dirigent var Inga-Lill Rögård som höll i taktpinnen till år 2000.

– Inga-Lill gick med liv och lust in för sitt uppdrag och redan efter fem veckor höll Vivakören sin första konsert, berättar Agneta Brunila som sammanställt en historik för kören. Hon kom med i kören år 2002.

Solveig Carlsson har sjungit med ända sedan början och berättar att Inga-Lill Rögård ordnade med tonbildning för kören och höll i många körläger.

– Under hennes tid som dirigent var det utan tvivel konsertspelet Mozart som gav kören den mesta uppmärksamheten.

Under ledning av Lena Svartström, som var körens dirigent under åren 2002 till 2012, utvecklades kören från att ha varit en mer traditionsenlig kör med notpärmen under armen, till en kör som satsar på det sceniska uttrycket och på att få kontakt med publiken.

Kören fick började samarbeta med musikerna Simon Ljungman och Anci Hjulström från Göteborg.

– De lärde oss att sjunga fritt utan notpärmar, med stor inlevelse och publikkontakt. Att fästa blicken någonstans ovanför publiken, som en del lär ut, var det inte alls tal om.

När kören höll sitt tjugoårs jubileum ”Tusen och en natt” förverkligades de målsättningarna och därefter har alla konserter hållits i samma anda.

Temat för konserten på lördag är minnen

– Vi vill ge publiken en upplevelse för alla sinnen. Vår jubileumskonsert heter ”Pärlor – 30 år med Vivakören”.

Körkonserten hålls i auditoriet på Alandica klockan 16 på lördag.

Läs mer i fredagens Nya Åland!