DELA

Vikingastrider på Föglö

Fäktning på vikingamanér, det var vad som hände på Föglö under måndagen då Föglö ungdomsförening stod som värdar för en fäktningskurs.
Dagen inleddes med träning med mjuka övningssvärd och sedan spelade man in en kortfilm med riktiga svärd och annan rekvisita.
En av arrangörerna Robert Zetterqvist kom på idén att ordna fäktingskurs på vikingavis när han träffade Föglö Ungdomsförenings ordförande Erik Raitanen som vid tillfället hade en t-shirt med hårdrocksbandet Amon Amarth.
– Amon Amarth skildrar nordisk mytologi i sina låtar och min bror Rikard Zetterqvist har gjort stridsscenskoreografin till deras musikvideor, så jag föreslog att ordna en kurs i fäktningskoreografi, säger Robert Zetterqvist.


Stort intresse
Totalt blev det 19 deltagare och två instruktörer som under måndagen ägnade sig åt vikingatidens stridskonst. På förmiddagen började man öva med mjuka övningssvärd för att sedan gå över till riktiga vapen.
– Det var inte vassa vapen, men riktiga, säger Robert Zetterqvist.
Man spelade även in en kortfilm med sammanlagt fem stridsscener, som Robert Zetterqvist ska klippa ihop. Tanken är att filmen ska läggas ut på internet så att den som vill kan titta på den. Han är positivt överraskad över att så många deltog i kursen.
– Jag trodde vi skulle bli färre, men det finns många med ett nyvaknat intresse och många har ringt och försäkrat sig om att det verkligen skulle bli av, säger Robert Zetterqvist.


Givande kurs
Alfred Andersson, 12 år var en av dem som hade väntat på att den här kursen skulle bli av, och han tyckte det var väldigt roligt.
– Jag har alltid väntat på att få lära mig fäktas, säger Alfred Andersson.
Kursen var väldigt givande och han fick lära sig mycket. Också instruktör Rikard Zetterqvist får gott betyg.
– Han är väldigt trevlig, men lite sträng ibland. Jag har fått lära mig väldigt mycket, säger Alfred Andersson.
Rikard Zetterström tycker även han att dagen genomfördes på ett bra sätt.
– Det har varit väldigt hektiskt, men jag tror vi har fått ut mycket av dagen, säger Rikard Zetterqvist.
Deltagarna har enligt Robert Zetterqvist planer på att starta en egen lajv-förening och har redan fått inbjudan till vikingamarknaden i sommar.
Finns det planer på att ordna någon kurs till, med tanke på att den var så väldigt populär?
– Det finns en tanke om att sätta ihop ett lajv-läger i höst. En helg där man skriver ihop en plot och sedan får deltagarna under en helg strida mot varandra, säger Robert Zetterqvist.
Kursen lockade inte bara Föglöbor, utan även folk från Kökar och Sverige deltog.

JOHAN ORRE
redaktion@nyan.ax