DELA

Via musiken in i språket

Attityd, kultur och språk. Med de ledorden, i den ordningen, åker musikern Fredrik Furu och musikproducenten Jimmy Westerlund runt i finska musikgymnasier och gör låtar på svenska med eleverna.
I går var de på Åland och producerade en låt på svenska och finska med ett gäng musikinstitutelever.
– Holy shit, säger Johanna Ekebom när hon får höra att hon just sjungit i samma mikrofon som världsstjärnan Joel Madden från Good Charlotte.
Musikproducenten Jimmy Westerlund driver studio i Hollywood i Los Angeles och jobbar med de riktigt stora artisterna. Joel Madden sjunger på låten ”City of Sin” som Westerlund gjort tillsammans med två av Finlands hetaste dj:s just nu, Alex Kunnari och Heikki Liimatainen, och som just nu ligger etta på alla listor som finns i Finland. I går var Westerlund tillsammans med sin vapendragare musikern Fredrik Furu på Åland som sista stopp på årets Dream Academy-turné.
Under två veckor har duon besökt åtta finska musikgymnasier runt om i Finland. Där har eleverna fått göra en låt med text på svenska, spela in den och framföra den för resten av skolan. Detta under en enda skoldag. De åländska eleverna jobbade på samma sätt men skrev alltså en låttext på finska och svenska.
– Vi skrev låten igår och skickade den till Fredrik och Jimmy klockan elva på kvällen, säger Julia Carlsson, den andra sångerskan i projektet.
Finska versen var inte så lätt och den fick de hjälp med av Fredrik och nätverket Svenska nu:s Tiinaliisa Granholm. Dream Academy genomförs i samarbete med Nordiska rådets språkprogram Nordplus och Svenska nu, vars uppgift är att visa det levande svenska språket i Finland.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist