DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>GÄDDOR I KVADRAT Inga-Lena Waller-Holmström har samlat drivved som hon målar djur och fåglar på med äggtemperafärg.

Veden driver fram bilder hos Inga-Lena

Det är ingen lätt sak, att hitta så mycket drivved med djurlika drag och att sedan lyckas locka fram det inneboende djuret ur veden.

– Jag låter brädorna tala, säger Inga-Lena Waller-Holmström.

Hon ställer ut ett tiotal drivvedsmålningar i Ålands Jakt- och fiskemuseum. De föreställer ofta fiskar av olika slag, men även fåglar. Fiskarna är ofta vanliga inhemska arter men fåglarna kan vara lite mera exotiska. En påfågel här, en lunnefågel där.

– Kvisthålen bestämmer ofta var ögat ska vara, och träets fåror avgör hur ansiktet ser ut. Jag sandpapprar aldrig, utan jobbar med brädan som den är när jag hittar den.

Förutom drivveden ställer Waller-Holmström även ut en del oljemålningar och tuschmålningar. Skärgårdsmotiven dominerar. Havets elektriska blå vågor och stenladugårdens murriga fönsterglugg har förevigats i olja och tusch. En lite plastig nyans av blått kontrasterar mot mera jordnära färger och rostrött. Här och där finns stänk av korall.

Läs mer i måndagens Nya Åland.