DELA

Världens mest spelade opera visas på Savoy

I kväll lördag visas operan Carmen på bio Savoy.
Trots att operan med tiden hunnit bli världens mest spelade blev premiären ingen framgång när föreställningen gick upp på Opéra-Comique i Paris 1875.
Om det berodde på temat eller musiken är oklart men säkert är att världen aldrig tidigare mött en operagestalt som Carmen. En fabriksflicka av romskt ursprung som älskar och slåss. Carmen bryter mot alla konventioner och väcker både avsky och lockelse hos publiken.
Operan utspelas i Spanien. Sången går på franska och operan har talad dialog vilket nästan enbart finns i fransk opera.
Musiken lånar klanger och rytmer från spansk folkmusik och dans men innehåller också mera traditionella operapartier. Kompositören Georg Bizet bryter mot regeln att den kvinnliga huvudrollen ska sjungas av en sopran. Carmen passar för en låg och dramatisk mezzosopran. I lördagens föreställning gör Anita Rachvelishvili en bejublad Carmen.
Den manliga huvudrollen som Don José görs av den ryska tenoren Alexander Antonenko. Don Joses flickvän Micaëla görs av Anita Hartig och toreadoren Escamillo sjungs av Ildar Abdrazakov som sjöng en kritikerrosad Figaro i den Metföreställning som visades på Bio Savoy den 18 oktober.
Föreställningen visas i Bio Savoy i kväll kl.19.00. Klockan 18.00 öppnar filmcaféet och kl.18.30 hålls en operaintroduktion. Föreställningen räcker 3 timmar och 40 minuter. (yv)