DELA

Vänbok belyser Atos Wirtanen

Atos Wirtanen, från Långbergsöda i Saltvik blev journalist, författare, filosof, politiker och kulturpersonlighet. Nu porträtteras han i en ny bok från åländska PQR.
Ben Johans på förlaget är mycket glad över att Wirtanen nu lyfts fram
Det är inte förlagets eget initiativ att boken kommit till. Ben Johans berättar att han kontaktades av Claes Andersson i Helsingfors som tillsammans med Christina Andersson är bokens redaktör.
– Boken har varit på gång en längre tid och jag är förstås mycket glad över att vi kunnat vara med och göra det möjligt att ge ut den. Boken är just något sådant som jag väldigt gärna velat ge ut, säger Johans.
PQR har arbetat med manuskripten, varav många var maskinskrivna, och med att få fram ett gott bildmaterial, bland annat från Wirtanens åländska släktingar.

Ingen biografi
Boken är ingen biografi utan en vänbok. Ett femtontal skribenter medverkar med personligt hållna essäer, minnesbilder och anekdoter kring Wirtanen och hans gärning, både stort och smått.
– Jag kände förstås till Atos Wirtanen men hade själv inte reflekterat så mycket över honom tidigare. Men efter att ha läst manuskripten har jag svårt att tro att det skulle ha funnits någon liknande personlighet på Åland, säger Johans som särskilt noterar Wirtanens tidiga och envetna kamp mot nazismen och för de judiska flyktingarna.
– Hans medverkan i den så kallade fredsoppositionen under kriget är också spännande. Men boken innehåller också fina skildringar av hans förhållande till hembygden, säger Johans.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm