DELA

Vad gör folk galna?

Det är inga lätta frågor videokonstnärerna Mieke Bal och Michelle Williams Gamaker tar upp i sina verk.
I mediainstallationen ”Islands of Madness” som visas i Galleri Kakelhallen till och med fjärde april är ämnet galenskap och sinnessjukdom.
Installationen behandlar mänskliga krisers inverkan på vårt psyke och ifrågasätter vårt sätt att bemöta sinnessjukdom.
– Jag har ett djupt intresse för dessa frågor, vad är det egentligen som gör folk galna?, säger Mieke Bel som förutom konstnär också är kultur- och konstteoretiker samt kurator. Hennes och Michelle Williams Gamakers utställning kombinerar forskning, dokumentärfilm och bildkonst.
Utställningen som nu visas i Kakelhallen är en del av det internationella utställnings-, film- och forskningsprojektet Mère Folle. I filmerna deltar förutom skådespelare också riktiga psykoanalytiker som håller riktiga sessioner med skådespelarna. Inspirationen har Mieke och Michelle fått närmast från psykoanalytikern Francoise Davoine, som gav ut boken Mère Folle 1998.
– Hennes mamma blev gravid med henne när hon satt i koncentrationsläger under andra världskriget, och Francoise föddes efter att hon blivit frisläppt. Men mamman var svårt traumatiserad och hatade sin dotter. Istället för galen blev Francoise psykoanalytiker.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist