DELA

Vackert gestaltat och kraftfullt

I lördags kväll framförde Bel Canto första akten ur Eugen Onegin i Margaretagården. Konstnärlig ledare för gruppen har Anna Tohver varit, som också har stått för regin och gör en av solistrollerna, närmare bestämt den som Tatjana.
Det ska genast sägas att jag är svag för det intima formatet; förutsättningarna är enkla och avskalade. Ett fint initiativ är det att ta sig an den på sina håll solistiskt ganska krävande första akten ur Eugen Onegin.

Hålla igen
Klart är att ett sällskap som Bel Canto vet vad de vill i det här sammanhanget; även om det känns en aning inåtvänt till en början, får jag intrycket av att de faktiskt vill hålla igen lite grann för att låta materialet växa fram så småningom.
Den egentliga huvudrollsinnehavaren i föreställningen är förstås känslorna mellan Tajana och Onegin, känslor som spelas ut och kulminerar i den kända brevscenen, där Tatjana överväldigad skriver ett långt passionerat kärleksbrev till Onegin för att något senare bli försmådd av honom.
Kringverket fungerar hyfsat väl i denna konstellation solister och skådespelare. Adam Kiss ackompanjerar med fin hand och dramaturgisk linje i spelet.

Kompenseras
Jag uppfattar de mer uppsluppna och glädjeladdade scenerna som litet återhållna; det finns trots allt en sprudlande undertext i verket och den kan man låta skina igenom.
Å andra sidan kompenseras denna tendens av solisterna. Gripen blir jag av Carl Fredrik Tohver i rollen som Lenskij och, inte att förglömma, Anna Tohver, som i nyckelscenen gör en varm och påtagligt känsloladdad insats med sin lite genomskinliga och i bästa mening sköra röstresurs.
Ja, stolpigheten tjänar förvisso sitt syfte: det är ändå något av en prestation att sätta upp en akt av den här karaktären. Fasetten av verket vrides mot publiken, i vilken diamantens inre glans glimmar utan inskränkning.

Flyter bättre
Att det hos solisterna finns en startsträcka är väl också naturligt. Efter den berömda brevscenen flyter det på allt bättre och fram emot slutet är det helt vackert gestaltat och kraftfullt.
Ja, till sist står det klart att huvudrollsinnehavarna – trots eller tack vare aktens inneboende spänningsmoment, höjdpunkter och upplösningar – ror hem allt med nöjaktig trovärdighet och hedern i behåll.
”Eugen Onegin”
Sällskapet Bel Canto Alandia.
Första akten ur Pjotr Tjajkovskijs Eugen Onegin.
Konstnärlig ledare: Anna Tohver. I rollerna bland andra: Martin Lundberg, Anna Tohver, Erica Danielsson, Isabelle Bergman, Carl Fredrik Tohver, Ann-Christin Lundberg. Vid pianot: Adam Kiss.

Martin Högstrand