DELA

Ung rysk balett imponerade

Isabelle Kotzev vill bli professionell dansare och hon var djupt imponerad över de unga dansarna i Young Russian Ballet som bjöd på en unik föreställning i Alandica i går kväll.
– De har verkligen uthålliga muskler, att snurra på det där sättet kräver oerhört mycket, säger Isabelle som tillsammans med andra danselever från Ålands musikinstitut fick se de ryska dansarna repetera inför kvällens föreställning.
Isabelle såg också föreställningen senare på kvällen, och hon är glad att det finns möjlighet att se balett på denna höga nivå på Åland. För dem som håller på med dans är det inspirerande och influerande att se riktigt bra dansare.
– Det är första gången jag sett professionell balett här tror jag. Vi brukar åka till Stockholm med musikinstitutet och titta på dansföreställningar.
Både hon och kompisen Maria Holm har dansat sedan de var fyra år, både balett och modernare typ av dans. Maria säger att hon är bättre på balett även om hon tycker att modern dans är roligare. Isabelle dansar helst modernt, och då gärna hiphop.

Unik föreställning
Dansensemblen Young Russian Ballet bildades för två år sedan av Anastasia Sverchkova, som också gör koreografierna och själv dansar. Totalt består gruppen av tretton dansare under 25 år inklusive Anastasia själv, men det är åtta stycken som nu är ute på Finlandsturné. Innan de kom till Åland hade de gett två föreställningar i Åbo.
Gruppen är internationell och består av dansare från Moskva, S:t Petersburg, Kiev och Japan. De är alla välkända artister i sina hemstäder.
– Vi blandar klassisk balettkoreografi med modern dans och det är verkligen en unik föreställning vi visar här på Åland.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist