DELA

Tretton julkalendrar i konstnärlig tappning

Hur ser bildkonstnärer på detta med julkalendrar?
Svaret kan sökas i den utställning som har vernissage på galleri Skarpans i Mariehamn i kväll.
”Julkalender 2011” kallar galleristen Carita Roman utställningen där hon fått gensvar av tretton konstutövare. Deltagarna har fått helt fria händer och det har gett en utställning med rik variation och många stilarter.
Här finns bland annat akvareller, collage, akrylmålningar, textilarbeten, skulpturer och mobiler.

Godisautomat
Debutanten bland utställarna, Johnny Ahlström har gjort en kalender i metall som också fungerar som en godisautomat. Genom att dra i en kedja får man fram ett nytt datum och samtidigt faller godis ned i en skål gjord av ett handtag från en byrålåda.
– Jag ville göra något för barn, säger Ahlström som skapat en del liknande mojänger tidigare.
Det här är dock första gången han ställer ut något.
– Jag ser mig nog mest som hantverkare, tillägger han.

Lindfors på gång
Om Ahlström är novisen på utställningen så är designern och konstnären Stefan Lindfors desto mera känd. Men det arbete med ljuspunkter och 24 bibelcitat som han ställt i utsikt hade inte kommit fram ännu vid pressvisningen i går. Till vernissagen i kväll koppas man dock att den skall vara på plats. Lindfors själv kan dock inte komma.
Utöver Lindfors och Ahlström innehåller utställningen arbeten av Tinta Cleve (collage i textil), Ann-Britt Eriksson (24 julkort i akvarell), Eva Eriksson (tavla med 24 tovade äpplen), Linda Karlsson (en kalender i textil där man för var dag flyttar en trådrulle), Ammi Krogius (collage med jultulpaner, en för var dag), My Longley (teckning med får), Solveig Mörn (tre mobiler med bland annat pepparkakor), Ritva Saloranta (glasmålning i tiffanyteknik med bibliskt motiv ), Margareta Svensson (målningar i blandteknik med 24 torn och tinnar), Carolina Sundelin (julmotiv i akvarell, akryl och collage), Hannele Ögård (en skulptur med 24 utdragbara lådor i återanvänt material).
Utställningen har vernissage i kväll, torsdag, kl 18-20 och kan ses till den 23 december.

Jan Kronholm