DELA
Foto: Marcus BomanÅLÄNDSK VÄRLDSMUSIK Ulvens Döttrar är. från vänster, Markus Helander, Johanna Grüssner, Isabella Grüssner-Sarling, Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer Gottberg.

Traditionella men helt olika

Ulvens döttrar har gett ut CD:n Frusen dans och Red Beans & Rice Jazz Band kommer med Hafvsverk. Så här tycker Nyans recensent om de nya skivorna.

Om klockan stämmer har det snart gått trettio år sen Red Beans & Rice återupplivade tradjazzen på den åländska musikscenen.

På bandets andra skiva ”Hafvsverk” appliceras släpiga New Orleans-rytmer på ett dussin mer eller mindre bekanta låtar där de flesta har ett sjöfarartema. ”Vinden drar” och ”En sjöman älskar havets våg” är de lokala bidragen till låtlistan och schlagern ”I en roddbåt till Kina” har modifierats en aning för åländska sjöförhållanden.

Det svänger, eller borde man säga gungar, på ett avslappnat sätt. Bandet blåser nytt liv i låtar man hört tusen gånger. Lyssna till exempel på hur elegant man bearbetar Pippi Långstrump-hiten ”Sjörövar-Fabbe” i en instrumentalversion.

Ulvens Döttrar förvaltar också ett kulturhistoriskt arv. Vad det arvet består av är aningen svårt att beskriva men vad sägs om svensk folkvisa med en nypa rock – akustiska Led Zeppelin eller Jethro Tull mot slutet av sjuttiotalet – och så någon svårbestämd orientalisk psykedelisk krydda.

Kanske är det en sorts musik som inte funnits tidigare.

Provlyssna förslagsvis på tolv minuter långa ”Klingande brev”, eller strupsångsförstärkta ”Havsandar” som är en avlägsen släkting till det som The Byrds gjorde med folkmusiken på sextiotalet.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!