DELA

Tisdagsklubben målar och ställer ut

De kallar sig Tisdagsklubben och de har mycket trevligt tillsammans. Varje tisdag under tio veckor har deltagare från avdelning Västergårds samlats i syssselsättningsterapin på Gullåsen för att måla tillsammans med Britta Gustafsson som kursledare och inspiratör. Och nu skall det bli utställning. (På bilden Ingegärd Andersson, en av deltagarna.)
Nya Åland fick möjlighet att vara med när Tisdagsmålarna i tisdags samlades till sin sista målarstund inför vernissagen som blir på tisdag, den 20 november kl 13 i Kaptenssalen på Gullåsen. Vi möttes av en varm och inbjudande stämning kring bordet där man denna gång målade på temat ”Barndomsminnen från sommaren”. Pannåerna fylldes med bilder av hus, träd, katter med mera i vacker och klar akrylfärg.
– Katterna var vårt stora nöje, säger Adele Olson spontant.
Mirre heter katten hon målar in i sitt landskap.


Barndomsminnen
Gunhild Stjärnfelt berättar att hon målar sitt barndomshem i Eckerö och har placerat ett rött hus omgivet av träd och buskar mitt i bilden. Det är sommar och sol.
Ingegerd Andersson fanns också bland deltagarna i gruppen denna tisdag och målade bland annat på ett ståtligt träd.
Med är också Annikki Oksman, Helena Husell-Andersson och Pamela Wickholm ur personalen och Sven-Erik Johansson, som har möjliggjort aktiviteten genom sin fond inom Lions Club Mariehamn, samt demensrådgivare Regina Österlund från Demensföreningen på Åland som initierat och varit koordinator för verksamheten.


God stämning
Sven-Erik Johansson och personalen målar också och verkar ha lika stort utbyte av stunden som de övriga deltagarna.
Det skrattas mycket kring bordet den här eftermiddagen och man ger sig tid till en kaffestund med jordgubbstårta, också det en association till barndomsminnena.
Av oklika orsaker har alla deltagare inte kunnat medverka varje gång, men Regina Österlund berättar att sammanlagt har tre till fyra målare varit med vid varje träff och det har varit en lagom stor grupp. Utöver de som nämnts här har bland andra även Hugo Westermark och Paul Johansson deltagit. Totalt har åtta målare varit med på något hörn av aktiviteten.
En del av deltagarna bor permanent på Gullåsen medan andra vistas där för kortare perioder.


Väldigt roligt
För Britta Gustafsson har arbetet med Tisdagsmålarna varit en mycket positiv och meningsfull upplevelse.
– Vi har haft väldigt roligt säger hon och berättar att man målat på olika teman: havet, äppel, hösten, mat, med mera.
Dessutom har man i fantasin gjort en utfärd till Sverige med Ålandsfärjan, något som inspirerade till många målningar. Britta visar bland annat upp en vacker impressionistisk målning med Ålandfärjan på havets våg.


Uppskattat
Efter en stund tittar läkaren Christian Andersson in en stund och även han säger sig vara mycket glad över aktiviteten.
– Målandet har lockat fram färdigheter som någon kanske haft men som börjat falla i glömska medan andra har fått lära sig något nytt. Jag tror att det fallit väl ut och uppskattats både av deltagarna och personalen, säger han.
– Det är viktigt att patienterna får möjlighet att engagera sig i saker och ting, det är en viktig del i rehabiliteringen, säger för sin del Sven-Erik Johansson.
Han tycker att stödet från den fond som Lions instiftade då han fyllde sjuttio gått till ett bra ändamål. Tidigare har man via fonden stött flera andra projekt.


Positivt samarbete
Mycket glad över att det hela blivit så lyckat ut är Regina Österlund i Demensföreningen.
– Kontakterna mellan föreningen och ÅHS gäller ju ofta helt andra och mera formella saker och därför är det väldigt roligt att vi kan samarbeta kring någonting så positivt som det här, säger hon.
Även hon är mycket imponerad av allt som Tisdagsmålarna åstadkommit och ser nu fram emot utställningen i Kaptenssalen och den intilliggande korridoren och vernissagen på tisdag.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax