DELA

Svensk countrypionjär till Åland

Country- och dansbandsgruppen Mats Rådberg och Rankarna uppträder i dag lördag på Ålands Countryfest.
Gruppen var pionjärer inom den svenska countryscenen och har spelat tillsammans i snart femtio år.
Mats Rådberg, som under sin karriär uppträtt på Åland flera gånger, är mest känd för sitt arbete med countrygruppen, men har också deltagit i den svenska Melodifestivalen 1977 med Tomas Ledins låt ”Du och jag och sommaren”, varit bakgrundssångare i gruppen Chips som ställde upp i Melodifestivalen 1980 och givit ut albumet ”I’m the Singer, You’re the Song” tillsammans med norska sångerskan Elisabeth Andreassen.
De låtar som kanske främst förknippas med honom i dag är ”Du kan alltid lita på pojkarna över 35”, ”Det är inte lätt att vara ödmjuk” och hiten ”Peta in en pinne i brasan”, en svenskspråkig cover av countryklassikern ”Put Another Log on the Fire”.

Pionjärer
Rankarna var en av de första grupperna i Sverige som började spela countrymusik.
– Bandet bildades någon gång runt 1965 och i början drog vi lite mer åt bluegrasshållet. 1969 fick vi chansen att gå in i en studio och spela in en LP som blev uppmärksammad och till och med grammisnominerad. Vi hade till och med en låt, ”Early Morning Rain” på topp 10-listan i några veckor. Efter det började vi spela i folkparkerna, berättar Mats Rådberg för Nya Åland.
Läs mer om countrystjärnan i fredagens Nya Åland!

Felix Quarnström