DELA

Suzanne Osten vill lära känna sina röster

Det är ett år kvar till premiär men redan i helgen träffades gänget bakom operaproduktionen ”Magnus-Maria” för en tvådagars workshop på Ålands folkhögskola.
– Jag jobbar alltid så här. Jag vill lära känna deras röster, säger regissören Suzanne Osten.
– Vi har alla kommit hit för att lyssna på just dig. Varsågod.
Regissören Suzanne Osten ger instruktioner till en sångerska som ska framföra ett sångnummer. I en eka på golvet bakom henne finns resten av gänget. Man stöttar och ger fokus till varandra. När Nyan kommer till Ålands folkhögskola denna lördag har gruppen redan arbetat i ett par timmar och det råder en kreativ koncentration i rummet.
När det blir lunchpaus berättar Suzanne Osten om processen.
– Under förmiddagen har vi testat på att kalla fram operadivan i dem. Vi har också lekt med olika karaktärer. Gubbar, damer, getter. Jag jobbar alltid så här. Jag vill lära känna deras röster. Alla är rädda innan vi börjar jobba. Men till skillnad från skådespelarna så har sångarna ett instrument som de kan känna sig säkra med. Samma gäller för musiker och dansare, säger Suzanne Osten.
Hon är en av Sveriges mest kända regissörer. Bland annat har hon grundat Unga Klara som tidigare var en del av Stockholms stadsteater men som idag är en självständig teater. Hon har regisserat mängder av uppmärksammade teaterproduktioner och filmer.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom