DELA
Foto: Bernt Josephson

Stor folkdansfestival på Åland

I kväll drar folkdansfestivalen ÅLEK 2019 i gång på Åland.

250 stycken nordiska folkdansare har samlats på Åland för att dansa och visa upp traditionell folkdans.
Den årliga folkdans- och folkmusikfestivalen Nordlek ordnas var tredje år i ett mindre land eller region och i år är det första gången som festivalen hålls på Åland. Nordlek ordnades förra sommaren i Falun i Sverige där ungefär 2 000 stycken deltog.

Festivalen, som i år byter namn till Ålek, ordnas av Folkdansarna på Åland som under veckan ställer i ordning med folkdansuppvisningar för allmänheten och mindre interna evenemang för deltagarna.

Ett ungdomsläger har också ordnats inför ÅLEK där människor i åldrarna 13–25 år bland annat har satt ihop ett gemensamt scenprogram som de visar upp under festivalen.

Uppvisningar

I kväll klockan 20 inleds festivalen i Ytternäs skola med musik och tal samt ungdomarnas program.

Under onsdagen åker de nordiska folkdansarna på utflykt och uppvisningar sker i Eckerö (Käringsund och Post- och tullhuset), Geta (Soltuna och kommungården), Sund (Jan Karlsgården och Furulundsgården) och Finström (utanför S-market).

På torsdag klockan 14-15.30 sker folkdansuppvisningar vid Sjökvarteret och gågatan i Mariehamn. Under fredagen ordnas workshops för deltagarna samt kvällsdans i Badhuspaviljongen klockan 19.

På lördag ordnas ett avslutande festtåg som går genom staden och den som äger folkdräkt är välkommen att gå med. Samling för festtåget sker i alleen på Storgatan klockan 13 och klockan 14 når tåget slutdestinationen i Miramarparken. Där ordnas en dans- och spelfest var de nordiska länderna visar upp folkdans.

Festivalens deltagare avslutar veckan med en middag i Smakbyn på lördagskvällen.