DELA
Foto: <07_Bildrubrik>NÄTVANOR OCH OVANOR Oskar Silén och Mikael Strömberg tacklar nätets möjligheter och utmaningar i Apollo 21.

Spelberoende blev barnpjäs

Internetanvändning och spelberoende behandlas med mycket humor och allvar av Teater Taimine som är på skolturné på Åland med ”Apollo 21”.
Paul Olin har skrivit pjäsen om två barndomskompisar som fastnade i dataspel, och om hur dagens barn och ungdomar ska hantera möjligheterna som den digitala världen ger.

– Vi som är äldre har haft en tid före internet, säger skådespelaren Mikael Strömberg, som delar scenen med Oskar Silén.

Strömberg var ung när de första Playstationspelen kom och han minns hur det var att bli uppslukad av spel.

– Men före det var det ju tv:n, sen kom datorerna. Det är klart att det finns nyttiga spel och applikationer. Allt är inte negativt.

Teatergruppen ger en positiv bild av nätet.

– Det viktigaste är att man väcker åsikter och tankar. Föreställningen ska vara en upplevelse för barnen. Och de ska reflektera över att man inte ska spela så mycket, och att man ska vara vänlig mot sina kompisar på nätet.

Till föreställningen hör utbildningsmaterial som lärare kan diskutera med eleverna.

Ett tusental elever får se Teater Taimine på turnén som inleddes i går i Lumparland och Strandnäs skolor.

I dag besöker teatern Vikingaåsens skola och Ytternäs skola. På onsdag spelar man in Källbo skola i Godby, dit också elever från Saltvik, Geta, Sund och Vårdö kommer, och på torsdag i Näfsby och Eckerö skolor. (pd)