DELA

Spelade in ny julskiva i Jomala kyrka

Tre sopraner och en kör sjunger på den skiva som spelas in i Jomala kyrka och som släpps i november. På skivan ryms både medeltida sånger och helt nyskrivet material av Kjell Frisk. (På bilden från vänster Frida Jansson, Freja Frisk och Sofie Asplund.)
I lördags förvandlades Jomala kyrka till en inspelningsstudio. Bolaget Frisk & Simonsen produktion står bakom en skiva som spelas in nu men som släpps först i november, lagom till nästa jul.
– Men det är ändå ingen traditionell julskiva. Mycket av materialet är helt nyskrivet och övrigt material är inte så välkänt, säger en av producenterna, Kjell Frisk, som också står för arrangemangen och för den nyskrivna musiken.


Fromma sånger
Skivan som får namnet Angelus Emittitur – en utsänd ängel – innehåller även sånger ur den medeltida samlingen Piae Cantiones eller ”fromma sånger”.
På skivan sjunger sopranerna Sofie Asplund, Frida Jansson och Freja Frisk. De tre är vänner från Ålands musikinstitut, där de inledde sin sångarkarriär under ledning av sångläraren Catherine Frisk Grönberg, och de sjöng tidigare tillsammans i gruppen Brava. Nu har samtliga gått vidare inom musiken och studerar i Stockholm.
– Det här är ett spännande projekt. Vi har varsitt solo och i övrigt sjunger vi ihop. Det mesta av materialet är helt nytt för oss och det gör det extra roligt och utmanande, säger en av sångarna, Frida Jansson, som studerar på musikerlinjen vid musikhögskolan i Stockholm.
På skivan medverkar också en kör med tio elever ur kören Voces Alandiacae vid musikinstitutet: Ida Löfman, Elina Granlund, Erica Granlund, Emilia Josefsson, Ida Kronholm, Julia Johansson, Frida Söderdahl, Jaana Lönnblad, Sofie Sundström, och Sara Strandberg. För ackompanjemanget står Judith Deáki på piano, Kjell Frisk på harpa, slagverk, flöjt och säckpipa och Ella Grüssner Cromwell-Morgan på fiol och fiddla.
Inspelningen görs av Jesper Josefsson, som studerar till ljudtekniker vid musikhögskolan i Piteå, och Edward Mattsson.
– Vi lägger hundra timmar på skivan, minst. Eftersom det delvis är helt ny musik kräver den en hel del instuderingstid, säger Kjell Frisk.


Trafiken stör
Sångare och musiker tillbringade många timmar i kyrkan i lördags och förmodligen behövs någon eller några inspelningsdagar även under våren.
– Jomala kyrka har den bästa akustiken på Åland även om den inte är helt perfekt som inspelningsplats. Ibland stör trafiken för mycket, säger Kjell Frisk.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

foto@nyan.ax