DELA
Foto: Stefan Öhberg

Spännande föremål på åländsk antikrunda

Många kom för att få föremål värderade när Mariehamns pensionärsförening i måndags arrangerade en antikrunda med experterna Bernt Morelius och Maria Ekman-Kolari.

Josef Håkans kom till Röda Kors-gården i Mariehamn med en bössa.

– Det är arvegods från Närpes. Min far högg ved åt en änka. Hon hade inga pengar, men hennes man hade varit jägare och hade åtta bössor och min far fick välja en som betalning.

Antikexperten Bernt Morelius tittar intresserat på vapnet. Det hör inte direkt till hans expertområde, men han lovar att ge riktlinjer för försäkringsvärde.

Den finlandssvenska antikrundan är ett evenemang som arrangeras av Svenska pensionärsförbundet som ett led i uppmärksammandet av Finland 100 år.

– Det är ett sätt att värna om minnen och föremål ur vårt kulturarv. Varje föremål har en bakgrund och en historia, berättar Bernt Morelius.

Bernt Morelius och Maria Ekman-Kolari har mer än 30 års erfarenhet i branschen. Nu åker de runt i hela Svenskfinland och berättar om och värderar föremål.

– Det värdet vi anger är ett försäkringsvärde. Det baserar sig inte på vårt tyckande utan på vad liknande föremål nyligen sålts för. Vilket försäljningspris man kan få ut av ett föremål varierar mycket beroende på var och hur man säljer, förklarar Maria Ekman-Kolari.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!