DELA

Snart avslutas Paasikivis trilogi

Mikael Paasikivis kommande bok ”Med blodet som band” knyter ihop hans Ålandstrilogi.
I boken binds öden för åländska utvandrare på 1800-talet samman med dagens invandrare till Åland.
Boken, som kommer ut i maj, tar läsaren till 1800-talet och segelfartygens tid. Omständigheterna tvingar en man från östra skärgården att utvandra från Åland till Amerika och läsaren får följa hans resa över Atlanten. Parallellt utvecklas en historia om dagens Mariehamn, där Paasikivis hjälte från de tidigare böckerna, kriminalkommissarie Ulla Johansson, utreder mordet på två unga kvinnor.
– I somras blossade det upp en debatt i pressen om de nya invandrarna på Åland. Jag ville anknyta den utvecklingen till de ålänningar som lämnade landet, säger Mikael Paasikivi.
– Utvandringen från Åland var på 1800-talet den största per capita i de nordiska länderna, säger han.

Ålandsäventyr
Paasikivi utlovar ett riktigt Ålandsäventyr med mycket hav, fartyg och Mariehamns historia. Som tidigare blandar han historiska fakta med fiktion.
– Jag har haft förmånen att vara ute, hålla föredrag och prata med ålänningar. Boken bygger på ett par av de historier som ålänningar har kommit och berättat för mig, säger han.
Den 1 mars kommer författaren till Åland för att hålla ett föredrag på Medborgarinstitutet. Han ska prata om sitt sätt att skriva och göra research och också läsa en bit ur den ännu inte utkomna boken.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni