DELA

Skärgårdsteatern ger politisk fars

Skärgårdsteaterns sommarturné är i full gång och i går anlände ensemblen till Lappo. Årets pjäs är Sjunde budet – stjäl lite mindre! av Dario Fo, och åländska Jon Henriksen ser fram emot att åter spela på Åland.
– Det är här jag har mina teaterrötter, säger han.
Skärgårdsteatern är mitt i sin årliga knappt månadslånga sommarturné när de nu lägger till på Åland. Skådespelarna reser runt i Åbolands och Ålands skärgård i den gamla trålaren m/s Sälö, som ägs av föreningen Skärgårdsteaterns väl.
– Vi har en mycket tajt turnéplan, säger den pressansvariga skådespelaren Tom Rejström. Det är mycket resande och snabba byten mellan platser, men vi hinner se oss omkring i skärgården på resdagarna.
Pjäsen Sjunde budet – stjäl lite mindre! skrevs av den italienska dramatikern Dario Fo det revolutionslystna året 1968 och handlar om den naiva och lättlurade dödgrävaren Enea som blir indragen i en korruptionshärva då en affärsman vill hyra en kista för att öva sig inför sin tid som begraven. Det stora temat är just korruption och vad som händer när någon försöker stoppa dess framfart.
– Alla Fos pjäser är politiska och satiriska, säger Tom Rejström. Den här är skriven mitt under det kalla kriget och speglar förstås de maktförhållanden som rådde då. Den är också tydligt skriven för en italiensk publik, och den katolska kyrkan är ständigt närvarande i texten. Vi i gruppen har arbetat med att modernisera texten och fått fundera över dagens maktförhållanden; vad kan vi göra för att spegla vår samtid?
Skärgårdsteatern tar i land i Geta i morgon kväll och fortsätter sedan till Vårdö, Föglö och Kökar. Ålandspremiären skedde på Lappo igår.

Ida Kronholm