DELA

Skapar åländsk kulturportal

Kulturportalen är namnet, åtminstone preliminärt, på den kulturportal på internet som Stefan Simonsen (bilden) testar just nu. Han räknar med att kunna gå ut med den på allvar i vecka 44, alltså i månadsskiftet.
Egentligen är han inte så pigg på att berätta så mycket om projektet i detta skede eftersom allt ännu är lite på hälft. Men Kulturportalen har funnits utlagd som prototyp en tid nu och han har uppmanat ett antal kulturaktiva runt om på Åland att testa sidan och tycka till om den.
I anslutning till portalen finns också en särskild åländsk kunskapsbas kallad ”Wikin”. På den skall man kunna gå in för att enkelt få bakgrundskunskap kring Åland, ungefär som i fråga om Wikipedia där man alltså kan påverka utformningen och utvidga basen efter hand.


Evenemangstips
Kulturportalen skall, enligt Simonsen, tjäna åländsk konst och kultur.
Här skall man kunna gå in för att få tips om evenemang och arrangörer skall kunna få ut information till allmänheten. Möjligheter att lägga ut bilder skall finnas och sidan kommer att innehålla en bloggfunktion, liksom chatmöjligheter, en nätbutik, med mera.


Privat hobby
Stefan Simonsen är verksamhetsledare på Finlands Röda Kors Ålandsdistrikt och han betonar att arbetet med kulturportalen inte har någonting alls att skaffa med den sysslan.
– Det här är helt och hållet ett hobbyprojekt som jag sysslar med på min fritid, säger han.
Framför allt står Simonsen för det innehållsliga medan den tekniska utformningen sker via ett företag i branschen på fastlandet.


Inte som arts.ax
När Stefan Simonsen var direktör på Nordens institut på Åland var han med och tog fram en hemsida med länkar till åländska musiker, bildkonstnärer, filmmakare, författare och konsthantverkare. Den sidan finns fortfarande men kan enligt Simonsen inte jämföras med den kulturportal med en mängd olika interaktiva funktioner som han nu bygger upp.
– Arts.ax är en stum sida som framför allt gjordes för att visa det övriga Norden vad som finns på Åland och hur man kan knyta kontakter till Åland.
Vecka 44 skall kulturportalen alltså lanseras och börja fungera fullt ut. Prototypen kan man nå via adressen: www.nimtour.com/joomla medan den nämnda sidan från Nordens institut nås på www.arts.ax.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax