DELA

Skådespelare imponerade på Bolstaholmspremiär

Visst darrade en av skådespelarna på handen så att glasets innehåll nästan hamnade på mattan och visst var det någon replik som måste tas om men vad gör väl det i det stora hela. Robert Liewendahl har ställt upp en erfaren skara skådespelare – och som de levererade under fredagens premiär av pjäsen ”Bolstaholm”.
Bolstaholm är Robert Liewendahls 35:e skådespel och det som han enligt egen utsago har lagt ned mest möda på. Handlingen utspelar sig under ett par intensiva sommarveckor år 1855. På Bolstaholms säteri är det änkan Caroline Brummer som härskar. Rakryggad och stark driver hon gården med järnhand. I öppningsscenen är hon sorgklädd. Möblerna är övertäckta. Klockorna går men tiden står still.
Så kommer sönerna Vilhelm och Emil Brummer hem från Petersburgska regementet där de tjänstgör. I samma stund som lakanen dras från möblerna börjar relationer att förändras och hemligheter kommer upp till ytan. Vad är det egentligen den så godhjärtade Vilhelm inte berättar? Och vilket val står modern Caroline inför?
Man förstår varför Robert Liewendahl har valt att dramatisera just den här händelsen i Bolstaholms historia. Här finns ju alla ingredienser som behövs: kärlek, rivalitet och girighet. Vid ett flertal tillfällen är det som att skrattet fastnar i halsen. Frågor lyfts fram och blir hängande i luften.
Som åskådare vill man veta och visst får man svar till sist. Bäst är ändå första akten där skådespelarna positionerar sig.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman