DELA
Foto: Erkki Santamala

Sjuarmad ljusstake har lång historia

I nästan varje hem lyser den sjuarmade ljusstaken. I landskapsregeringens alla fönster. I polisens. På sjukhuset. Äldreboenden. Daghem och skolor.

Det sjugrenade ljuset har en lång historia som härstammar ända från Mose tid.
Anni Gottberg, från Geta, kanske inte visste vad hon sade när hon kallade det hemstöpta ljuset för ”Mose båska”. Men så är det, det sjugrenade ljuset härstammar från Mose tid och kommer från den brinnande busken där Guds närvaro framstod som eld.

Mose fick i uppgift att tillverka en ljusstake av guld med sju lampor och den mittersta var Guds eld.

Den ljusstaken blev till en försäljningssuccé 1934 när svensken Oskar Andersson tillverkade den första elektriska ljusstaken.

Det gick till så att mänskor returnerade de första elektriska julgransbelysningarna som kom ut på marknaden på 30-talet eftersom de fungerade dåligt med den dåvarande nätspänningen i Göteborg på 120 volt. Oskar Andersson som arbetade på Philips Göteborgskontor, fick idén att använda lamporna från de återlämnade ljusgransbelysningarna till att konstruera en elektrisk ljusstake.

Denna elektriska ljusstake med sju lampor är alltså ”Mose båska” med Guds eld brinnande i det mittersta ljuset. Guds närvaros eld som brinner och lyser upp julnatten när orden läses: ”Ett barn varder oss fött.”

Det är prosten och kyrkoherden Kent Danielsson i Jomala som berättar om julens symboler.