DELA

Sångelever gör Pelle Svanslös

Pelle Svanslös, Maja Gräddnos, elake Måns, Bill och Bull och de andra Gösta Knutsson-figurerna har nu blivit en hel liten musikteater med gruppen heltidsstuderande vid musikinstitutet.
I dag ges skolföreställningar i Ytternäs och Strandnäs och på fredag kväll är allmänheten välkommen.
De flesta känner väl till Gösta Knutssons populära böcker om kattlivet i kvarteren kring domkyrkan och slottet i centrala Uppsala.
De älskade barnböckerna om den svanslöse Pelle, den elake Måns och alla de andra katterna i deras omgivning har också spelats på scen, på film och i tv.


Eget projekt
På Ålands musikinstitut finns det här läsåret en grupp på åtta heltidsstuderande elever och det är de som nu tagit sig an Pelle Svanslös som ett gemensamt projekt under hösten. Uppsättningen har de gjort i samarbete med sångpedagogen Catherine Frisk Grönberg som tillsammans med eleverna gjort regin och valt sångerna.
De flesta sångerna utgörs av Erland von Kochs Pelle-sånger ur ”Pelle Svanslös på nya äventyr” men här finns också någon melodi till, bland annat får vi höra den kända Kattduetten av Gioacchino Rossini, den med en massa mjau.
Som ackompanjatör medverkar Guy Karlsson som i vinter vikarierar som pianolärare och ackompanjatör vid institutet.


Lätt känna igen sig
När eleverna i går spelade upp sin föreställning för pressen var det lätt att känna igen sig i de centrala berättelserna om Pelle Svanslös. Här finns den elake men också lättlurade Måns som ställer till det för sig, hans smådumma medhjälpare Bill och Bull, den snälle men också lite godtrogne Pelle, den vackra och milda Maja Gräddnos, till och med två kattfröknar Frida, katten Prisse och hunden Max.
Musikteater kallar man föreställningen, men betoningen ligger nog på det sångliga och de medagerande är elever som verkligen kan och vill sjunga ut. Man kan ana Catherine Frisk Grönbergs inspirerande ledning bakom det oförvägna framförandet till Guy Karlssons sprittande och svängiga ackompanjemang.
Kanske kan man hoppas på att den här lilla föreställningen på en halv timme skall få fler uppföranden än de tre som finns inprickade denna vecka. På fredag kväll kl. 18.30 spelar man för allmänheten i musikinstitutets konsertsal.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax