DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>BONDBRUD MED TWIST En satirisk version av den klassiska bondbruden bjuder Jonas Wilén på.

Salongsfint med åländsk konst

En sommarsalong fylld med konstverk har intagit Galleri Norra dörren. Bland 137 verk har en jury sållat fram 22 åländska skapelser.
Vågor, skepp och stränder trängs med en åldrande bondbrud och metallorigami i solskenet som strilar in genom fönstren till galleri Norra Dörren.

– Juryn har sett galleriet och försökt utarbeta en utställning som har hög kvalitet där verken samarbetar och blir en harmonisk helhet, säger Peter Winquist, ordförande för Ålands konstförening som håller i utställningen.

Juryn bestod av konstnären Henrika Lax, kulturjournalisten Sebastian Johns och vikarierande museiintendent Heidi Berthén.

Jonas Wilén är en av de medverkande konstnärerna. Han har ställt upp med ”En åldrande brud”, en pastiche av ”Åländsk bondbrud” av Karl Emanuel Jansson.

– Det är en mer satirisk version. Jag gjorde en liknande för femton år sen, det var kul att göra en ny, säger Wilén som tycker om utställningens helhetsintryck.

– Det ger en bra inblick i den åländska konsten.

Övriga nedverkande är Ann-Mari Krogiuis, Nanna Sjöström, Kurt Simons, Daniel Johansson, Pernilla Hurme, Tiina Barck, Juha Pykäläinen, Berit Olanders, Birgitta Björkqvist, Rose-Marie Lampi, Kalle Wetterström, Peter Winquist, Kjell Ekström, Johan Karlsson, Zygeda Jurgutyte och Anna Sundblom-Westerlund.