DELA

Rusning till Teater Alandicas teaterskola

Teater Alandicas teaterskola, med Synnöve Westerberg, Julia Westerberg och Robert Liewendahl, har fått in många anmälningar.
– Vi är ingen konkurrent till Teaterföreningen i Mariehamn, säger Synnöve Westerberg.
Bakgrunden är denna: på 90-talet startade Synnöve Westerberg och Robert Liewendahl teaterskola i Teaterföreningen i Mariehamn.
– Vi hade som mest 120 elever, säger Liewendahl som var ordförande i många år. Han startade för fem år sedan Teater Alandica, och Maria Mäntylä tog över ordförandeskapet i Teaterföreningen.
För ungefär ett år sedan slutade Westerberg som lärare för Teaterföreningens teaterskola för barn och ungdomar.
– Jag och ledningen var oense om utvecklingen. Ett annat problem att barnen inte fick vara med i Teaterföreningens produktioner, istället fick de scenvana via Kappsäcksteatern.
Efter att Westerberg slutat har hon saknat det pedagogiska arbetet. Hon och dottern Julia Westerberg vände sig till Liewendahl och Teater Alandica som ställde sig positiv till ett samarbete.
– Teater Alandica har en lokal, Teatersalen i Alandica, som lämpar sig ypperligt för den här sortens verksamhet, säger han.
Efter att Teater Alandica förra veckan gick ut med att de startar en teaterskola för både barn och vuxna, har anmälningarna rasat in.
– Vi har fått in över fyrtio anmälningar på en vecka. Flera av mina gamla elever har hört av sig, de är vuxna nu och har egna barn, säger Westerberg.
Är ni konkurrenter till Teaterföreningen i Mariehamn?
– Vi hoppas att de inte ser oss som konkurrenter. Det är alltid positivt med olika alternativ och många valmöjligheter, säger Westerberg.
– Om man startar en ny matbutik ringer man inte till de andra matbutikerna och frågar vad det tycker. Det är alltid bra med konkurrens, säger Liewendahl.
Daniel Dahlén, vice ordförande i Teaterföreningen i Mariehamn, får samma fråga:
Är Teaterföreningen i Mariehamn och Teater Alandica konkurrenter?
– Att de startade en teaterskola för barn och unga ser vi absolut som en konkurrerande handling, och det är det minsta vi behöver just nu.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson