DELA

Romantisk upptakt på orgelfestivalen

– Det ser bra ut. Vi har ett verkligt bra program i år och vi har förhandsbokningar till flera av konserterna, vilket alltid är ett gott tecken.
Det säger Henrik Gwardak som basar för den åländska orgelfestivalen som kör igång på söndag.
Det är den 35:e upplagan av Ålands äldsta musikevenemang som genomförs under veckan efter midsommar. Festivalen bjuder på tretton konserter i nio kyrkor runt om i landskapet, om man också inbegriper den festhögmässa som utgör festivalens upptakt på söndag.
Festgudstjänsten hålls i Lemlands kyrka där man nu tagit i bruk den nya romantiska orgeln, en orgel som man sedan också kan lyssna till i festivalens avslutningskonsert lördagen den 27 juni. I festhögmässan trakteras den nya orgeln av Henryk Gwardak och i avslutningskonserten av den tyske organisten Markus Karas.
I öppningskonserten i Jomala kyrka på söndag kväll spelar organisten Mattias Kjellgren från Stockholm. Solist är Björn Blomqvist.
I Nyan för den 5 juni berättade vi mera ingående om festivalens program och på adressen http://www.alfest.org finns hela programmet, med artistpresentationer.


Ett minnesår
Bland tonsättare som finns med denna gång uppmärksammas särkilt Felix Mendelssohn med anledning av att det i år gått jämnt 200 år sedan tonsättaren föddes 1809.
Att det gått 250 år sedan Georg Friedrich Händel gick ur tiden 1659 har också satt sina spår i programmet. Bland annat kan man lyssna in båda kompositörerna i konserten ”En hyllning till Händel och Mendelssohn” med Frida Jansson, Frida Österberg och Kaj-Gustav Sandholm i Vårdö bönehus fredagen den 26 juni, med repris följande dag i Sottunga kyrka.
Årets orgelfestival mutar in en ny världsdel genom organisten Patrick Kabanda, född och uppvuxen i Uganda men numera verksam i USA. Kabanda kan man höra i Saltviks kyrka tisdagen den den 23 juni i konserten ”Organ Music with an African Touch”.


Lunchkonsrter
Festivalens lunchkonserter har blivit uppskattade, konstaterar Henryk Gwardak, och i år bjuder man på två sådana, onsdagen den 24 juni och fredagen den 26 juni i S:t Görans kyrka. I S:t Görans ordnar man en barn- och familjekonsert på måndag, den 22 juni, även den vid lunchtid.
Orgelfestivalen brukar samla en publik på omkring 1.000 personer och Henryk Gwardak hoppas att många skall söka sig till konserterna också denna gång. Att man fått en hel del bokningar på förhand gör honom optimistisk.
– Till en del beror det också på vädret hur det går.
Vad är då det idealiska orgelfestivalvädret?
– Inte så kallt, inte så regnig, men hellre för kallt än för varmt. Ett ganska tråkigt väder, säger Gwardak som har lång erfarenhet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax