DELA

Naturmålare av klass

Konst

Juha Pykäläinen

Utställningens namn: Tillbakablick.

Plats: Fäktargubben.

Tidpunkt: 7.1-22.1.2016.
Den mångsidige konstnären Juha Pykäläinen blir den sista som ställer ut på Fäktargubben och därmed sätts även punkt på 27 års samarbete mellan innehavaren och konstnären.

Det är en mindre utställning med motiv som visats över tid, samtidigt som konstnären med denna utställning önskar tacka alla konstintresserade som under dessa år har följt med på ”månadens tavla”.

JP hör till kategorin självlärd konstnär, född i Tammerfors 1953 och som flyttade till Åland inspirerad av naturen och skärgårdens ljus. Han utgör även att bra exempel på att lång och bred konstutbildning, inte alla gånger ger framgång i ett konstnärskap.

Han hade sin första utställning 1975 och har arbetat som konstnär sedan dess, nu i 40 års tid. Han har deltagit en rad separata utställningar, såväl samlingsutställningar. På sidan om utställningsverksamhet har han gjort porträtt, offentliga skulpturer och konstverk, illustrerat böcker och designat frimärken.

JP har utvecklats till en naturmålare av klass, där hans natur- och djurmotiv uppskattas och älskas av många. På den här miniutställningen kan man bese både kviga, häst och fåglar återgivna i dess naturliga miljöer. Förutom målningar visar han även några skulpturer av djur, även dessa gjorda med hans skarpa iakttagelseförmåga för djurets karaktär. Fokus i motivet ligger också på objektet och det omkringliggande får en underordnad återgivning och betydelse i målningen och det är just det som gör målningen intressant och framhäver det konstnären vill förmedla.

JP hör till en av några få på Åland som arbetar professionellt med sitt konstnärskap, vilket betyder att behovet att skapa ges företräde framom annan verksamhet, vilket kännetecknar en sann och äkta konstnärssjäl.

Att han även är nyfiken på andra konstformer än själva måleriet är intressant och gör att man blir nyfiken på honom. Förutom måleriet med förkärlek till natur- och djurmotiv, finns lekfullheten och experimentlustan i att prova på andra konstformer som att skulptera, gjuta, skapa en älg som blir ett jakttorn, vilket han även har lanserat utomlands och har beskrivits i en bok. Mycket mer kan naturligtvis skrivas om Juha, men det här får räcka för denna gång.

Passa på och se utställningen som visas till den 22 januari.

Sist men inte minst går ett tack till innehavaren av Fäktargubben som gjort det möjligt för en mängd konstnärer att ställa ut under alla dessa år, vilket säkert även utställarna skriver under på.

Bo Torgé