DELA
Foto: Pressbild

Realism och stillhet på Galleri NIPÅ

Konstnären Glenn Lauritz Andersson ställer ut oljemålningar på Nordens institut på Åland i september.
Höstens första utställning på galleri NIPÅ bjuder på oljemålningar i storformat med den självlärde konstnären Glenn Lauritz Andersson från Sverige.

– Mitt måleri är en form av realism som redan tidigt präglades av influenser från 1880-talets nordiska konstnärskolonier som Skagenmålarna och Önningebykolonin på Åland, men också av den moderna tidens realister som Ola Billgren, Karin Broos och Nick Alm, säger Glenn Lauritz Andersson.

Glenn Lauritz Andersson, född 1965 i Helsingborg, var en flitigt aktiv konstnär under sent 1980-och tidigt 90-tal. Efter många år av paus, där tiden spenderats med författarskap, grafisk bokdesign och konstvetenskapliga studier, har han återvänt till måleriet.

Glenn Lauritz Anderssons professionella nydebut som konstnär hade han på Galleri Englessons stora samlingsutställning i Malmö, november 2016.

Bortsett från ett år på estetlinjen på Sundsgårdens Folkhögskola 1986-87 är han, liksom många andra som arbetar realistiskt, helt autodidakt. Han är dock ingen fotorealist utan är förankrad i en mer klassisk tradition med stundtals synbara penseldrag.

Utställningen visas 4 september – 4 oktober, vardagar klockan 13-16.