DELA

Queen-premiären närmar sig

Uppladdningen inför den åländsk-österbottniska körsatsningen ”A Tribute To Queen” går vidare.
”A Tribute To Queen” är en fortsättning på det samarbete mellan projektkören och kören Tonfallet i Jakobstad som inleddes redan med Duke Ellington-hyllningen 2009-2010.
– Vi har blivit ett slags vänkörer, säger Johanna Grüssner.
Nu gäller det alltså musik av rockbandet Queen, som man kommer att presentera vid konserter i Mariehamn den 14-15 april och vid konserter i Kristinestad och Jakobstad i Österbotten den 20-21 april. Från början var bara en konsert inplanerad på Åland, men efterfrågan har gjort att man nu ger fyra konserter i Alandica.
Konserterna på Åland och i Österbotten får olika uppsättningar av solister. Enligt Johanna Grüssner finns det goda solistkrafter på båda hållen och man vill ge konserterna en lokal anknytning genom att ha olika solistuppsättningar. Man har hållit auditioner på båda håll för att utse solisterna.

Många solister
I konserterna på Åland får vi höra Johnny Ahlström, Leonarde Brändström, Carola Larsson, Elin Manselin, Annika Sjölund, Torgny Stjärnfelt och Tony Wikström. I Österbotten är solisterna Emilia Backman, Joseph Garcia, Sebastian Holmgård, Charlotta Kerbs och Annika Löv. Dessutom har Geir Rönning redan tidigare kontrakterats för de österbottniska konserterna.
Den kör som publiken får höra består av ett hundratal sångare och utöver kör och solister medverkar en orkester och dansare från succémusikalen ”We Will Rock You” på Circus i Stockholm.
Kapellmästare är Michael Ottesen från Sverige och det är också han som tillsammans med Bertil Andersson, från Åland, och Jan Holmgård, från Jakobstad, står för arrangemangen av sångerna. Holmgård är dirigent för Tonfallet.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm