DELA

Publicistpris till alternativkritiker

Det finlandssvenska publicistpriset går i år till den undersökande journalisten och dokumentaristen Annvi Gardberg vid Yle.

Gardberg väckte 2017 och 2018 debatt i Finland kring alternativmedicinens bluffprodukter som till exempel ”silvervatten” (så kallat kolloidalt silver). Debatten fick politiker och myndigheter att agera hårdare mot kvacksalvare.

I motiveringen står bland annat: ”Med stort civilkurage träder hon till utsatta människors försvar, och står outtröttligt upp för en på fakta och vetenskap grundad hållning, också då när hon själv utsätts för mobiliserat motstånd från de miljöer hon granskar.”

Annvi Gardberg har arbetat som journalist i 25 års tid. Hon är anställd vid YLE (Rundradion) sedan 1995 och har arbetat med nyheter, regionalradio, debatter, livsstils-, kultur- och samhällsprogram. Hon har också medverkat i böcker, bland annat den dokumentära Över branten – bröder i krig 1917–1918, tillsammans med Anders Gardberg och Aapo Roselius (PQR-kultur 2018).

Topeliuspriset delas ut i morgon på seminariet Mediaspråk 2019, arrangerat av Svensk presstjänst. Prissumman är på 7 500 euro.